Dårlig ånde er for mange et følsomt emne, men for 78-årige Dorte Curtz har det været en livslang udfordring, som hun nu bryder tavsheden om. Det fortæller Berlingske.
Siden hun var omkring 20 år, har hun med jævne mellemrum oplevet voldsomt ubehag forårsaget af mandelpropper – små hvide klumper, der sætter sig i mandlerne og forårsager en markant dårlig lugt fra munden.
Dorte er ikke læge, men hun har fundet sin egen metode til at håndtere problemet: et spotlys, et vippespejl, en teske og et stykke køkkenrulle.
Med det udstyr fjerner hun selv propperne, når de opstår. Hun oplever, at det ofte er nødvendigt, da angrebene kan komme pludseligt – og en tid hos lægen ofte kræver flere ugers ventetid.
Ifølge øre-næse-hals-læger er det både ufarligt og helt normalt at fjerne mandelpropper selv. Flere speciallæger, som Berlingske har talt med, bekræfter, at mange gør det på egen hånd og at det sparer sundhedsvæsenet for ressourcer. Alternativt kan man bruge redskaber som tandbørste, vatpind eller en tungespatel.
Mandelpropper opstår, når madrester og døde celler samler sig i mandlernes lommer – typisk hos personer med en uregelmæssig mandelstruktur. Hos nogle mærkes det slet ikke, mens det hos andre – som Dorte – kan have konsekvenser for både selvværd og sociale relationer.
Hun fortæller, at dårlig ånde kan gøre det svært at indgå i nære relationer, og hun har i årevis måttet bede sin mand om hjælp til at tjekke lugten, inden hun skulle ud blandt folk.
I svære tilfælde kan kirurgi være en løsning. At få fjernet mandlerne kan forhindre nye propper, men det indebærer risici og bør derfor overvejes nøje.
Dorte håber, at flere får øjnene op for problemet, og hun efterlyser bedre information til offentligheden – f.eks. på apoteker og hos tandlæger.