Køkkenredskaber blev fremsat som farlige: Der var dog én markant fejltagelse i undersøgelsen

Af: Lucas A

|

28/07/2025

Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Undersøgelsen viste sig at indeholde en række metodiske fejl.

Lige nu læser andre også

Selv tilsyneladende uskyldige redskaber i køkkenskuffen kan vække bekymring. Især når der dukker videnskabelige studier op med dramatiske konklusioner.

Sådan var det i efteråret, hvor en amerikansk undersøgelse hævdede, at sorte plastikredskaber – herunder grydeskeer og spartler – kunne indeholde flammehæmmere i mængder, der kunne udgøre en sundhedsrisiko.

Flere internationale medier fulgte trop og lod overskrifterne rulle med budskaber om at smide hele køkkenarsenalet ud.

Sagen vakte stor opsigt, men viser sig nu at være mindre alarmerende end først antaget.

Det skriver det italienske medie il Post.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Chemosphere, blev foretaget af en forskergruppe tilknyttet organisationen Toxic-Free Future, der arbejder for at forbyde visse kemiske stoffer i hverdagsprodukter.

Forskerne analyserede 203 sorte plastikgenstande, som både talte køkkenudstyr og legetøj, og fandt brom, som bruges i produktionen af visse flammehæmmere, i 20 af dem.

Flammehæmmere er stoffer, der kan tilsættes en lang række produkter herunder bl.a. plast, skum, elektronik, bygninger og tekstiler for at forhindre eller forsinke udviklingen af brand. Flammehæmmerne kan dog med tiden frigives, og nogle af dem er persistente og ophobes i miljøet, mens andre mistænkes for at være årsag til fosterskader og for at være hormonforstyrrende og/eller kræftfremkaldende. (Kilde: Miljøstyrelsen.)

Problemet opstod, da konklusionerne blev fremstillet uden forbehold. Selvom kun 17 af de 20 udvalgte genstande viste tegn på de nævnte stoffer, blev det tal fejlagtigt gengivet i medierne som repræsentativt for hele prøven. Dermed fremstod det som om, hele 85 procent af redskaberne var farlige.

Studiet kom yderligere i modvind, da det viste sig, at eksponeringsniveauerne var forkert beregnet.

Forskerne havde lavet en regnefejl, der førte til en ti gange for lav grænseværdi for det tolererede indtag. Ved korrekt beregning oversteg eksponeringen ikke to procent af det tilladte.

Der er dog en vigtig pointe midt i al virakken.

Flammehæmmere bør ikke være nødvendige i køkkenredskaber og tilsættes som regel heller ikke. Skulle de alligevel forekomme, skyldes det ofte genbrugsplast fra produkter, der tidligere har haft andre funktioner.

Netop derfor stiller EU skrappe krav til materialer, der må komme i kontakt med fødevarer, og særligt genbrugsplast kontrolleres nøje.

Det kan stadig give god mening at vælge køkkenudstyr i god kvalitet og gerne fra producenter, der tydeligt dokumenterer, hvad deres produkter indeholder. For selvom én misforstået artikel ikke bør vælte hele stegepanden af skaftet, må vi stadig forvente, at sundhedsadvarsler bygger på solidt grundlag, også når de handler om noget så dagligdags som en plastikspartel.

Anbefalet til dig