Kræftlæge deler 3 fødevarer, han inkluderer i sin kost for at mindske risikoen for kræft

Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Han har delt tre fødevarer, som han sørger for at inkludere i sin kost for at mindske risikoen for sygdommen.

Lige nu læser andre også

En læge har anbefalet tre fødevarer, som alle bør inkludere i deres kost, da han mener, de kan reducere risikoen for kræft. Selvom ikke alle kræfttilfælde kan forebygges, kan man tage skridt for at mindske risikoen - blandt andet ved at spise sundt, undgå rygning og begrænse indtaget af alkohol.

Dr. Tim Tiutan, der er læge certificeret i intern medicin, delte ifølge mediet Manchester Evening News sine personlige forebyggende tiltag i en video på det sociale medie TikTok og afslørede de specifikke fødevarer, han selv spiser.

1. Linser

Linser er rige på protein og fibre, som undersøgelser har forbundet med nedsat kræftrisiko. Lægen beskrev linser som en 'undervurderet, men yderst næringsrig fødevare'. Ifølge Signature MD kan indtagelse af linser og andre bælgfrugter mindske kræftrisikoen på flere måder.

"Linser og bønner indeholder mange fytokemikalier, som bremser eller forhindrer skader på DNA'et, som er selve grundlaget for kræft," forklarer hjemmesiden.

Fibrene bidrager yderligere til en lavere risiko for fordøjelsesrelaterede kræftformer som f.eks. tyktarmskræft.

2. Korsblomstrede grøntsager

Korsblomstrede grøntsager anbefales stærkt for deres sundhedsmæssige fordele, som Dr. Tiutan fremhævede.

"De er rige på næringsstoffer som sulforaphaner, som studier antyder har kræftbekæmpende egenskaber," siger han.

Broccoli, grønkål, blomkål, bok choy, kål og rucola beskytter leveren, reducerer ophobning af fedt i leveren og forbedrer kroppens evne til at forbrænde fedt.

Videnskabelige undersøgelser har påvist cellulære og molekylære anti-kræfteffekter ved at spise disse grøntsager. Personer, der regelmæssigt spiser dem, har derfor en lavere risiko for at blive ramt af visse kræftformer.

3. Olivenolie

Olivenolie høster også ros i sundhedskredse, trods en vis debat om brugen af olier. Den indeholder sunde fedtstoffer og fremmer generel sundhed, når den anvendes med måde.

"Det er stort set den eneste olie, jeg spiser eller laver mad med," sagde Dr. Tiutan.

Han fremhævede dens lave indhold af mættet fedt, det høje indhold af antioxidanter og dens vigtige rolle i middelhavskosten, som han kaldte 'den mest evidensbaserede og bæredygtige kost, der findes'.

Et studie fra Hunter College i New York har antydet, at visse typer olivenolie har evnen til at dræbe menneskelige kræftceller.

"Tidligere studier har vist, at en komponent i nogle olivenolier - oleocanthal - har denne kræftdræbende egenskab," lød det i studiet.

"Det nye studie viser, at olivenolier rige på oleocanthal er stærke nok til at dræbe kræftceller, mens olier med lavt indhold af oleocanthal ikke er det."

Selvom der stadig er brug for yderligere forskning for fuldt ud at forstå olivenoliens effektivitet mod kræftceller, er dens antiinflammatoriske egenskaber allerede veldokumenterede.

Anbefalet til dig