WHO står klar til at tage en vigtig beslutning om sygdommen Mpox, der tidligere var kendt som abekopper, når organisationen samles til krisemøde den 22. november.
Målet er at vurdere, om Mpox fortsat skal betragtes som en global sundhedskrise, hvilket WHO tidligere besluttede i august.
Mpox har skabt bekymring, især i afrikanske lande som DR Congo, hvor sygdommen har ført til store udbrud over sommeren.
Variationen i sygdommens spredning har også gjort, at nye tilfælde er blevet sporet i lande som Kenya, Uganda og Rwanda.
Udbredelsen i Afrika har ført til enkelte tilfælde i Europa, hvor en tysk mand i oktober blev bekræftet smittet efter en rejse til Afrika.
Det skriver B.T.
Ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, er der dog ikke grund til akut bekymring i Danmark. Han udtaler:
"En enlig svale gør ingen sommer. Det er mit udgangspunkt. Så der er ingen grund til bekymring, end der hele tiden har været."
Han understreger dog, at spredningen fra Afrika gør det sandsynligt, at enkelte tilfælde kan dukke op i Europa, inklusive Danmark.
Symptomer på Mpox inkluderer influenzalignende symptomer og udslæt med små blærer på huden.
Ifølge Statens Serum Institut er den variant af Mpox, som hyppigst ses i Vestafrika, generelt mildere end den centralafrikanske variant.
Trods spredningen vurderes Mpox dog som mindre alvorlig end kopper.
WHO’s kommende møde kan få betydning for de fremtidige retningslinjer og kontroltiltag omkring Mpox, især hvis beslutningen bliver at nedgradere dens status som en global sundhedskrise.