I årevis har vi fået at vide, at mættet fedt bør begrænses for at undgå sundhedsrisici som hjertekarsygdomme og vægtøgning. Men en svensk læge besluttede sig for at teste den påstand ved at spise en ekstrem mængde smør over ti dage, og resultatet har Unilad nu delt.
En udfordring til kostrådene
Den svenske læge Dr. Sten Ekberg satte sig for at undersøge, hvordan en diæt domineret af mættet fedt påvirker kroppen. Hans mål var at spise 100 spiseskefulde smør på ti dage – en diæt, hvor 78 procent af kalorierne kom fra fedt, mens protein og kulhydrater udgjorde henholdsvis 15 og 7 procent.
Sundhedsmodeller ville forvente, at hans kolesteroltal og triglyceridniveau ville stige markant, at hans insulinresistens ville øges, og at han ville tage på i vægt.
Men realiteten viste sig at være en anden.
Ingen vægtøgning, bedre blodsukker
Trods den store mængde fedt forblev hans vægt uændret på 185 pund (84 kg).
"Jeg trænede ikke særligt meget i perioden – kun nogle få push-ups og gåture," forklarede han.
Samtidig faldt hans blodsukker fra 95 til 84, mens hans insulinniveau faldt fra 3,5 til 2,8. Ifølge Ekberg er en insulinværdi mellem 2 og 5 ideel, mens en diabetiker typisk ligger mellem 25 og 30.
Bør vi revurdere mættet fedt?
Ekberg understreger, at han ikke anbefaler, at folk begynder at spise store mængder smør, men han ønskede at udfordre de gængse kostråd.
"Jeg ville vise, at de forudsigelser, vi har om mættet fedt, ikke nødvendigvis passer i alle tilfælde," sagde han.