Mindst 35 danskere døde - to af dem var under 15 år

03/03/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Nu kommer eksperterne med bekymrende udmelding

Mest læste i dag

En bølge af invasiv streptokokinfektion har ramt Danmark over vinteren, og desværre har det allerede kostet en del menneskeliv, skriver TV2 Nyheder.

Alene siden december 2022 er der blevet meldt 35 dødsfald, hvor to af tilfældene var børn under 15 år gamle.

Streptokokker er en almen årsag til sygdom blandt børn. Størstedelen af tiden er der dog tale om milde sygdomme. I mere alvorlige tilfælde kan sygdomme eskalere til halsbetændelse og den meget smitsomme skarlagensfeber.

I langt mere alvorlige tilfælde kan streptokokker føre til alvorlige sygdomme som blodforgiftning og dødsfald.

Den udbredte smittesyge der er tale om i artiklen, er af streptokokker-gruppen, Gruppe A. Her er det ikke kun børn, men også ældre og andre sårbare grupper, der er i risiko.

Bakterierne fra streptokokinfektion bliver kaldt for “kødædende bakterier”, der kan udvikle sig til blodforgiftning, organsvigt, og ødelæggende infektioner i muskulatur og væv.

Det er derfor vigtigt at søge læge, hvis man mistænker at være blevet ramt at bakterien: i 80 procent af tilfælde hvor sygdommen eskalerer, fører den til død.

“Hvis vi ikke gør noget her og nu, så risikerer vi, at patienterne dør" siger Trine Nymark, der er overlæge fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Gruppe A-streptotokker (GAS) er især udbredt om vinteren, hvor den ofte giver anledning til halsbetændelse, og langt de fleste smittede vil blot opleve lignende, almene infektioner. I disse tilfælde kan de smittede nemt blive diagnosticeret og behandlet.

Er du i tvivl om hvorvidt du muligvis kan være smittes, anbefales det at kontakte sin daglige læge.