Neurolog afslører: Spis disse 5 ting for at bekæmpe Alzheimers

Sundhed
Foto: TikTok / Shutterstock.com
Foto: TikTok / Shutterstock.com
Rigtig mange har en frygt for at blive ramt af Alzheimers. Nu afslører en neurolog, at du kan nedbringe risikoen ved at spise rigtigt.

Lige nu læser andre også

Alzheimers er den mest almindelige type demens. Det er en progressiv tilstand, der er forbundet med en vedvarende nedgang i hjernens funktion.

Det betyder, at symptomerne typisk bliver værre over tid. Disse kan omfatte problemer med hukommelse og sprog, personligheds- og adfærdsændringer samt vanskeligheder med mobilitet.

Selvom vi har større risiko for at udvikle demens, jo ældre vi bliver, er det ikke en uundgåelig del af aldring. Faktisk har forskning vist, at omkring 40 procent af demenstilfælde kan forebygges.

Hvad du spiser kan have en indflydelse på din sandsynlighed for at få demens. Med dette i tankerne har en ekspert delt fem føde- og drikkevarer, der kan hjælpe med at reducere risikoen for Alzheimers.

"Spis disse fem fødevarer for at bekæmpe Alzheimers sygdom. Mit navn er Robert Love. Jeg er neuroforsker og specialiserer mig i at hjælpe folk med at forebygge Alzheimers sygdom gennem videnskab," sagde neurolog Robert Love i en video på det sociale medie TikTok.

De fem fødevarer og drikkevarer, som Robert anbefalede, var:

  • Chokolade

  • Matcha-te

  • Sardiner

  • Æg

  • Blåbær

Chokolade

Dette kan overraske mange, men Robert anbefalede at tilføje chokolade til din kost for at styrke hjernens sundhed.

"Dette er lækkert. Hvorfor er chokolade så godt for din hjerne? Tja, chokolade har vist sig at øge neurogenese i STEM-studier, hvilket er væksten af dine hjerneceller," sagde han ifølge Express.

"Chokolade har vist sig at forbedre hukommelsen i placebokontrollerede studier. Og chokolade har mange andre sundhedsmæssige fordele, herunder angiogenese, som er væksten af nye blodkar."

Studier - herunder et publiceret i Frontiers in Nutrition i 2017 - har indikeret, at mørk chokolade, der har et højt indhold af flavanoler, faktisk er det mest gavnlige for hjernens sundhed.

Matcha-te

Matcha-te er blevet mere populært i de seneste år, og nu har Robert afsløret, at det også gør godt for din hjerne.

"Det er grøn te på steroider. Forskning fra Japan fandt ud af, at dem, der drikker to kopper grøn te om dagen eller mere, havde en 43 procents reduktion i deres symptomer på demens. Og grøn te har 10 gange flere antioxidanter. Faktisk har matcha 10 gange flere antioxidanter end grøn te," sagde han.

"Jeg kan godt lide at tilføje lidt sødemiddel til min matcha, fordi den er lidt bitter, men matcha er absolut fantastisk for din hjerne."

Sardiner

Robert indrømmede, at han spiser sardiner 'næsten' hver dag. Det gør han ikke for smagen, men derimod for deres indhold.

"Hvorfor er sardiner så gode for din hjerne?" De er rige på omega 3-fedtsyrer - specifikt DHA. Din hjerne består primært af fedt uden for vand, og en stor del af det fedt er DHA," sagde han.

"Så hvis du vil have en sund hjerne, skal du indtage sunde fedtstoffer, så din hjerne har ressourcerne til at reparere sig selv og danne nye hjerneceller. Det er rigtigt. Du kan endda danne nye hjerneceller indtil du er i 90'erne."

Han citerede forskning af Dr. Elizabeth Gould, en neuroforsker fra Princeton University, der fandt ud af, at mennesker kan danne nye hjerneceller.

Æg

Specielt æggeblommer kan være gode for din hjerne, hvorfor det ifølge Robert også er noget, der bør være en del af din kost.

"Æggeblommer er rige på noget kaldet cholin. Cholin er en forløber for en vigtig neurotransmitter i hukommelsen kaldet acetylcholin. Æg er også rige på sunde fedtstoffer og en virkelig vigtig proteinkilde," lød det fra Robert.

"Og efterhånden som vi bliver ældre, øges vores behov for protein. Så æg er ikke kun rige på cholin, men også rige på protein. En bonus er, at de er rige på B-vitaminer, som er meget vigtige for at danne neurotransmittere."

Blåbær

Disse er gode til morgenmad eller dessert, sagde Robert. Han slog dog også fast, at det ikke er alle blåbær, der er værd at spise.

"Sørg for at spise vilde blåbær eller økologiske blåbær, fordi konventionelle blåbær kan være sprøjtet med pesticider. Blåbær er rige på noget kaldet polyfenoler," forklarede han.

"Det er plantenæringsstoffer, der er fremragende for dine tarmbakterier. Hvad der er godt for dine tarme, er godt for din hjerne."

Anbefalet til dig