Det har længe været en uundgåelig gæst i vores daglige morgenmadsskål og kaffe - mælk, den hvide drik, som mange af os har lært at elske fra barnsben. Men ny forskning fra Uppsala Universitet i Sverige afslører, at der måske gemmer sig en knap så venlig hemmelighed i mælken.
I en undersøgelse, der omfattede 101.000 mennesker, fandt forskerne en mulig sammenhæng mellem kvinders mælkeindtag og en højere risiko for hjertesygdom.
Det skriver det britiske medie Mirror.
Faktisk kunne forskerne påvise, at kvinder, der drak 400 ml mælk dagligt, havde en fem procent højere risiko for at udvikle koronar hjertesygdom, en af de mest almindelige dødsårsager.
Jo mere mælk, desto større er risikoen. Kvinder, der nåede op på 800 ml dagligt, så deres risiko stige med hele 21 procent.
Forskerholdet fandt ud af, at laktose, det naturlige sukker i komælk, er skurken i historien. Laktosen kan ifølge forskningen skabe inflammation og celleskade, hvilket får hjertet til at ældes hurtigere.
Professor Karl Michaëlsson, en af forskerne bag undersøgelsen, udtalte i tidsskriftet BMC Medicine:
“En sund kost er essentiel for forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Vores analyse støtter en sammenhæng mellem mælkeindtag over 300 ml om dagen og højere forekomster af iskæmisk hjertesygdom og myokardieinfarkt specifikt hos kvinder.”
Interessant nok viste forskningen, at mænd ser ud til bedre at kunne fordøje laktosen uden de samme risici.
Derfor er det måske på tide for kvinder at genoverveje deres mælkeforbrug – og eventuelt skifte til yoghurt eller andre fermenterede mælkeprodukter som kærnemælk og creme fraiche, som Michaëlsson anbefaler.