Hvis du er glad for ost, så kan du glæde dig over, at en særlig type ost kan sænke risikoen for demens.
Lige nu læser andre
En ny undersøgelse har fundet ud af, at det at spise 50 gram eller mere af fed ost om dagen hænger sammen med en lavere risiko for at udvikle demens. Det gælder alle oste med et fedtindhold på mere end 20 procent, herunder brie, gouda, cheddar, parmesan, gruyere og mozzarella.
Det omfattende, langsigtede studie fulgte 27.670 voksne i Sverige i omkring 25 år. Resultaterne viser en sammenhæng mellem dagligt indtag af fed ost og lavere demensrisiko, som er statistisk påviselig – selvom der stadig er behov for mere forskning for at forstå den mulige mekanisme bag.
“I årtier har debatten om fedtholdige kontra fedtfattige kostvaner formet sundhedsråd, hvor ost somme tider er blevet kategoriseret som en usund fødevare, man bør begrænse,” siger ernæringsepidemiolog Emily Sonestedt fra Lunds Universitet i Sverige ifølge Science Alert.
“Vores undersøgelse viste, at nogle fedtholdige mejeriprodukter faktisk kan sænke risikoen for demens, hvilket udfordrer nogle mangeårige antagelser om fedt og hjernesundhed.”
Da der er mangel på effektive behandlinger mod demens, fokuserer nogle forskere deres indsats på måder at reducere risikoen for at udvikle sygdommen, hvor kosten spiller en stor rolle i disse strategier.
Læs også
Den såkaldte MIND-diæt – en variation af middelhavskosten – er især blevet fremhævet som lovende, men resultater fra forskellige studier er ikke enslydende.
Mejeriprodukter er en fødevaregruppe, hvor sammenhængen med demens har været svær at fastslå. Studier fra Finland, Storbritannien og Japan har f.eks. undersøgt forskellige mængder ost og fundet varierende resultater i forhold til demensrisiko.
I den nye artikel, ledet af ernæringsepidemiolog Yufeng Du fra Lunds Universitet, forsøgte forskere at afklare disse uensartede resultater.
De baserede deres analyse på Malmö Kost og Kræft-kohorten, som er et langvarigt observationsstudie, hvor svenske borgere er blevet spurgt om deres kost og fulgt sundhedsmæssigt over tid. Ud af de 27.670 deltagere udviklede 3.208 demens i løbet af cirka 25 år.
Deltagerne registrerede deres kost ved undersøgelsens start gennem en 7-dages madjournal, et kostfrekvensskema og et detaljeret interview om madlavning og spisevaner.
Læs også
Forskerne sammenlignede derefter deltagernes demensrisiko baseret på deres indtag af ost. Omkring 10 procent af dem, der spiste 50 gram eller mere fed ost om dagen, udviklede demens, sammenlignet med cirka 13 procent blandt dem, der spiste mindre end 15 gram om dagen.
Efter justering for alder, køn, uddannelse og den generelle kost havde personer, der spiste mere end 50 gram fed ost dagligt, en 13 procent lavere samlet demensrisiko sammenlignet med personer, der spiste mindre end 15 gram om dagen.
Der blev ikke fundet nogen tilsvarende sammenhæng for fedtfattig ost eller fløde, nogen form for mælk eller fermenterede mælkeprodukter som yoghurt og kefir. Smør gav blandede resultater, herunder mulig øget Alzheimers-risiko ved højt indtag sammenlignet med personer, der ikke spiste smør.
Men før man kaster sig ukritisk over ost, peger andre forskere på vigtige problemer ved undersøgelsen.
“En af de største begrænsninger ved dette studie er, at indtaget af ost kun er registreret én gang gennem en maddagbog og et interview 25 år før analyse af demensdiagnoser. Det er meget sandsynligt, at kost og livsstil har ændret sig i løbet af de 25 år,” siger Tara Spires-Jones fra UK Dementia Research Institute, som ikke var involveret i undersøgelsen.