Demens er en af de hårdeste sygdomme at blive ramt af - ikke kun for den ramte, men også for de pårørende. Derfor forsøger mange at mindske risikoen gennem livsstilsvalg.
Men for dem, der for eksempel er vilde med klassisk engelsk morgenmad, er der dårligt nyt. Nyere forskning viser nemlig, at ultraforarbejdede fødevarer som bacon, pølser og drikke med kunstige sødestoffer kan øge risikoen for demens.
Et kinesisk studie fra 2022 konkluderede, at personer, som indtager mange ultraforarbejdede fødevarer, har større risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der spiser sundere.
I studiet deltog 72.083 personer, og heraf udviklede 518 demens. 287 fik konstateret Alzheimers, mens 119 fik vaskulær demens.
"Vi ved ikke med sikkerhed, hvorfor folk, der spiser ultraforarbejdede fødevarer, har øget risiko for demens," siger Dr. Rosa Sancho, forskningschef ved Alzheimer’s Research UK, ifølge Surrey Live.
"Forskerne peger på, at kosten ofte mangler vigtige næringsstoffer som fibre, har et højt indhold af sukker og salt og kan føre til forhøjet blodtryk og inflammation - alt sammen skadeligt for hjernen på lang sigt."
Ifølge Dr. Sancho kan man nedsætte sin risiko for demens med 19 procent, blot ved at reducere sit indtag af ultraforarbejdet mad med 10 procent. Hun understreger også, at hjernens sundhed afhænger af mere end kost alene.
"Det, der er godt for hjertet, er også godt for hjernen. Derfor opfordrer vi til fysisk aktivitet, sociale relationer og hobbyer, man nyder. Det er vigtigt at have en sund og balanceret livsstil," siger hun.
Eksempler på ultraforarbejdede fødevarer
Ifølge British Heart Foundation omfatter ultraforarbejdede fødevarer ingredienser, man sjældent bruger i almindelige køkkener - såsom tilsætningsstoffer, konserveringsmidler, sødestoffer og kunstige farvestoffer. De har ofte lang holdbarhed og højt indhold af mættet fedt, sukker og salt.
Eksempler inkluderer:
Skinke og pølser
Masseproduceret brød, morgenmadsprodukter og instant supper
Chips og småkager
Is og frugtyoghurt
Sodavand og alkoholiske drikke som whisky, gin og rom
Forbindelse til depression
Et andet studie ledet af Dr. Raaj Mehta fra Harvard Medical School og Massachusetts General Hospital viser en mulig sammenhæng mellem stærkt forarbejdede fødevarer og depression.
Folk med kostvaner rige på disse fødevarer havde betydeligt højere risiko for at udvikle depression. Studiet viste også, at personer, som reducerede deres indtag med tre portioner om dagen, havde lavere risiko for depression over en fireårig periode.
Nogle forskere mener, at kunstige sødestoffer kan påvirke hjernens kemi.