Populær drik sænker blodsukkerniveauet og hjælper med at forhindre diabetes

29/7/22 04:42

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Videnskaben har fundet, at en populær varm drik kan hjælpe med at forhindre en række alvorlige sygdomme.

At drikke mere grøn te gav betydelige forbedringer af sundheden - en konstatering, som overraskede amerikanske forskere.

De mener, at teen kunne opveje risikofaktorer, der er forbundet med metabolisk syndrom.

Metabolisk syndrom er ifølge NHS den medicinske betegnelse for en kombination af diabetes, forhøjet blodtryk (hypertension) og fedme.

Derfor er folk mere tilbøjelige til at have metabolisk syndrom, hvis de er overvægtige og har dårlige eller høje niveauer af kolesterol, blodtryk og blodsukker.

Den nye undersøgelse fra Ohio State University tyder dog på, at grøn te kan forbedre alle disse faktorer. Det skriver The Sun.

Ydermere kan det mindske risikoen for dødelige komplikationer relateret til metabolisk syndrom - hjertesygdom og slagtilfælde.

En gruppe på 40 personer blev rekrutteret til undersøgelsen. I en del af undersøgelsen tog de grøn te-tilskud i 28 dage. De gummiagtige stykker slik indeholdt den sammensatte katekindosis og svarede til fem kopper grøn te.

I løbet af yderligere 28 dage fik de placebo-piller, ifølge resultaterne offentliggjort i Current Developments in Nutrition.

I begge dele af eksperimenterne spiste de en kost, der var lav i frugt og grønt for at sikre, at eventuelle positive resultater kunne tilskrives grøn te og ikke en sund kost.

Resultaterne viste, at fastende blodsukkerniveauer for alle deltagere var signifikant lavere under grøn te-fasen.

Afføringsprøver viste færre markører for tarmbetændelse, og "utæt tarm" blev reduceret.

Utæt tarm, eller tarmpermeabilitet, er, når tarmforingen har revner eller huller i, hvilket tillader bakterier at trænge ind i blodbanen og forårsage betændelse.

Oftest vil læger fortælle folk med risiko for metabolisk syndrom, at de skal forbedre deres livsstilsvaner – spise sundere og dyrke mere motion.

"Desværre ved vi, at de fleste mennesker ikke kan overholde livsstilsændringer af forskellige årsager," sagde professor Bruno. Grøn te er ikke så populær i den vestlige verden, som den er i østen, hvor den har oprindelse i Kina.

Det er udråbt som en sund drik, fordi undersøgelser har fundet beviser på, at det hjælper med vægttab, risiko for hjertesygdomme og endda kræft. Men resultaterne er ikke særlig stærke og er ofte observationelle, har små stikprøvestørrelser eller andre begrænsninger.