Over hele kloden stiger antallet af kræfttilfælde i bugspytkirtlen, og sygdommen har ry for at være blandt de mest aggressive og dødelige.
Kun få patienter overlever mere end fem år efter diagnosen, og ifølge lektor Narandalai Danshiitsoodol er der et presserende behov for nye behandlingsformer.
De konventionelle våben som kirurgi, stråler og kemoterapi har begrænset effekt, og derfor rettes opmærksomheden nu i stigende grad mod alternative og plantebaserede løsninger.
En af de mest opsigtsvækkende opdagelser i den forbindelse er knyttet til stevia – den søde plante, der i forvejen er kendt som sukkererstatning.
I længere tid har forskere haft en fornemmelse af, at stevia også rummer kræfthæmmende egenskaber, men den konkrete virksomme forbindelse har været ukendt. Det billede har nu ændret sig.
Det skriver Origo
Professor Sugiyama Maszanori har i sit laboratorium gennemgået over 1.300 bakteriestammer udvundet fra planter, og i et forsøg med fermentering af steviablade fandt han nøglen.
Ved at lade bakteriestammen Lactobacillus plantarum SN13T fermentere bladene, skabte forskerholdet et ekstrakt, der udviste en markant evne til at angribe kræftceller i bugspytkirtlen – uden samtidig at skade raske celler.
“FSLE udviste en meget stærkere cytotoksisk effekt på kræftceller end det ufermenterede ekstrakt, mens det havde ringe effekt på raske celler,” forklarer Sugiyama.
Forskerne identificerede en ny forbindelse i det fermenterede steviaekstrakt, kaldet chlorogensyremethylester (CAME), som viste sig at have særlig stærke anticancer-egenskaber.
Samtidig faldt mængden af den kendte chlorogensyre dramatisk, hvilket tyder på, at fermenteringen skaber nye stoffer med medicinsk potentiale.
Resultaterne kaster nyt lys over stevias rolle- ikke blot som sødemiddel, men som mulig brik i fremtidens kræftbehandling.