Risalamanden kan hurtigt blive en bakteriebombe: Sådan undgår du det

16/12/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Man kan nemt ende med et maveonde, hvis ikke man paser på.

Mest læste i dag

Juleaften er lige om hjørnet - og det betyder, at der snart skal laves julemad. 

I de fleste hjem er det en tradition, at risalamanden udgør desserten juleaften. Samtidig hører kampen om mandlen sig oftest også til.

Men hvad nogle måske ikke er opmærksomme på er, at man faktisk bør passe godt på. For risalamanden kan lynhurtigt blive en bakteriebombe - og ingen ønsker et maveonde i juledagene. 

Fødevarestyrelsen advarer derfor i et opslag på Facebook om, at man bør følge en række gode råd for at undgå dette.

Det er nemlig meget vigtigt, at risengrøden bliver kølet ned med det samme. 

Bakterierne dannes med lynets hast 

"Vidste du, at risengrød – ligesom andre varme retter – kan blive til en bakteriebombe, hvis den står for længe på bordet og lumrer?" Sådan lyder indledingen i opslaget fra Fødevarestyrelsen.

"Bakterierne stortrives mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer bliver én bakterie til 1.000 og efter seks timer til en million!," lyder det fra Fødevarestyrelsen. 

Der deles samtidig en række gode råd til hvordan du netop undgår disse bakterier.

Disse lyder som følgende: 

  • Skyl evt. risene inden kogning for at fjerne urenheder.
  • Kog risengrøden og lad den dampe kortvarigt af, f.eks. ved at stille den ud i vinterkulden, i koldt vandbad eller dele den op i mindre portioner, så den hurtigere bliver kølet ned.
  • Sæt risengrøden hurtigt i køleskab og opbevar den ved højst 5°C.

Du kan se hele opslaget herunder:

 

 

Anbefalet til dig