Skyller du dit æble? Dette bør du gøre i stedet

Sundhed
Foto: Shutterstock
Skyller du dit æble under vandhanen inden du spiser det? Det viser sig, at det er noget helt andet du bør gøre i stedet.

Mest læste i dag

Det er en vane for de fleste, at give grøntsager og frugt en grundig skylning under vandhanen, inden de bliver serveret. Især frugt som æble, er noget som du kan få hele året og som ikke desto mindre, også er en populær frugt i de fleste hjem - også mange børn er glade for æbler.

Det viser sig dog, at når vi i god tro skyller æblet under vandhanen for at det kan blive fri for pesticid rester og andet - så er det faktisk langt fra så effektivt som vi tror.

En undersøgelse i Journal of Agricultural and Food Chemistry slår nemlig nu fast, at der findes en metode som er langt bedre. Forskere har undersøgt forskelige metoder til at gøre et æble klar til at blive spist, og det viser sig, at der findes en metode der er langt bedre end den klassiske hvor det skylles rent under vandhanen.

I undersøgelsen testede man forskellige metoder. Æblerne var forud for undersøgelsen blevet sprøjtet med to helt almindelige pesticider - en mod insekter og en mod svamp.

Herefter testede man så tre forskellige metoder til at skylle æblerne rene for pesticider.

Bør rengøres anderledes

Der blev undersøgt følgende metoder:

- Rengøring under rindende vand fra vandhanen

- Rengøring i en blanding af natron og vand 

- Rengøring i blegemiddelsopløsning (som benyttet i fødevareindustrien, red.)

Resultatet var ikke til, at tage fejl af. Det viste sig at metoden hvor æblet blev rengjort med en blanding af natron og vand var den udpræget mest effektive metode, til at fjerne pesticiderne.

Efter et skyl på 15 minutter (ikke fra rindende, men hvor æblet "lå i blød" i blandingen, red.) var 96 procent af pesticiderne mod insekter væk og 80 procent af pesticiderne mod svamp var ligeledes forsvundet.

De to andre metoder var knap så effektive. 

De to andre skyllemetoder, vand fra hanen og blegemiddelsopløsning, som man skyllede med i 2 minutter per industristandard, og var derfor ifølge undersøgelsen langt mindre effektive til at skylle æblerne for pesticider. 

En af forskerne bag studiet, ved navn Lili He, nævner dog også, at trods resultatet - så vil det formentlig ikke være den metode folk bruger hjemme.

Da det er de færreste som vil vente 15 minutter på, at æblet ligger i blød. Men skulle du alligevel have tålmodigheden til det - så viser forskningen helt tydeligt, at dette klart er den sundeste metode.

Anbefalet til dig