Slap rigtigt af og lev længere

30/11/22 08:19

Valdemar Lind

Ja, du læste rigtigt. Slap af og lev længere, lyder som en fejl, men det er det faktisk ikke. Du skal selvfølgeligt ikke slappe af hele tiden. Det handler om at slappe rigtigt af, når man slapper af. Mange lever i forvejen sundt og i balance, men glemmer ofte den lille detalje, at det også er vigtigt at slappe af. En lille forhastet pause i ny og næ er slet ikke nok. Det handler om, simpelthen at skære tid ud af dagen, og bruge den på ren afslapning. Læs med herunder og bliv klogere på hvordan du kan slappe af og leve længere.

Afslapning er et våben mod stress

Hverdagen er fuld af gøremål og ting vi skal nå. Der er arbejde der skal gøres, vasketøj der skal vaskes og lægges sammen, børn der skal hentes og bringes, madpakker, hundeluftning, rensning af wc og alt muligt andet. Stress er en af de mest almindelige lidelser i Danmark.

Afslapning er det bedste våben mod stress vi har. Hvis vi ikke får slappet rigtigt af, bliver vi simpelthen syge. Sæt tid af til afslapning hver dag. Slap af med underholdende casino spil, en god bog eller et strikketøj. Hvad du laver er ikke vigtigt. At du slapper af er det vigtige.

Spis sundt og varieret

Det hvide brød, de store mængder af kød, slik, sodavand og alkohol skal ud af din kost. Hver især og tilsammen er de slet ikke noget din krop eller dit helbred har brug for.

Grønsager i lange baner og af enhver art er hvad din krop og dit helbred har brug for. Spis sundt og varieret og lad være med at snyde. Hvis du mangler energi mellem måltiderne, så spis et stykke frugt i stedet for en kage.

Sov uden afbrydelse

Sov når du sover. Afbrudt søvn er dårlig søvn. Søvn i rodede omgivelser med lyd og lys er også dårlig søvn.

Optimer din søvn, ved at rydde op i dit soveværelse. Stil vasketøjskurven i et andet rum og hav i det hele taget kun få møbler og ting i værelset. Lys og lyde skal også fjernes. Hvis du absolut skal have din mobiltelefon med i værelset, så sæt den på lydløs. Hæng gardiner eller persienner op for vinduerne, så der ikke sniger sig irriterende lys ind i din søvn.

Dyrk motion hver eneste dag

Dyrk motion hver dag. Du skal ikke rende i motionscentret i fire timer hver dag. Ej heller skal du rende stierne tynde hver dag. Lav let motion, som at gå en tur med hunden, eller tag en kort cykle tur, de fleste af ugens dage. Giv den gas med hav svømning, svømning i bassin eller en sportsgren, en eller to gange om ugen. Det vigtige er ikke mængden af motion, men at motionen er regelmæssig og en naturlig del af din hverdag.

Hold rigtigt fri

Når du har alle de gode vaner for kost, søvn og motion på plads, så mangler du kun at sætte tiden af til afslapning. Afslapning er ikke bare en hurtig kop kaffe, stående ved køkkenbordet, samtidig med at du planlægger vasketøj eller afhentning af børn. Afslapning skal være tid, hvor du i ro og mag kan sætte dig ned og lave noget helt andet, end alt det som høre sig til i den travle hverdag.

Sæt noget god musik på, læn dig tilbage, luk øjnene et øjeblik, fordyb dig i en god bog eller noget andet du synes er rart. Det vigtige er at du slapper af, både i kroppen og i hovedet. Sørg for at hovedet er med, når du slapper rigtigt af og holder fri.