Men i de seneste år er den videnskabelige verden begyndt at ændre mening. Kaffe viser sig at være gavnligt i forbindelse med en række sundhedsmæssige aspekter. En ny undersøgelse bekræfter endnu engang, at det beskytter mod hjerte-kar-sygdomme.
Denne gang er det kinesiske forskere, der viser, at regelmæssigt indtag af moderate mængder kaffe og koffein reducerer risikoen for blandt andet diabetes, koronarsygdom og slagtilfælde. Også risikoen for at udvikle mindst to kardiometaboliske sygdomme mindskes. Det skriver mediet Scientas.nl.
Drik mere kaffe
Og det bliver endnu mere bemærkelsesværdigt: Forskerne anbefaler at drikke mere kaffe og koffein - især fordi verdens befolkning bliver ældre, og der dermed forekommer flere hjerte-kar-sygdomme. Kaffe kan spille en beskyttende rolle i næsten alle stadier af udviklingen af kardiometaboliske lidelser.
"Det daglige indtag af tre kopper kaffe eller 200 til 300 milligram koffein kan hjælpe med at reducere risikoen for flere hjertekarsygdomme og diabetes hos mennesker uden tidligere sygdomshistorik," sagde forsker Chaofu Ke fra Soochow University i Kina.
Kaffe viser sig at være særdeles effektiv. Moderate kaffedrikkere havde næsten 50 procent lavere risiko for kardiometaboliske sygdomme sammenlignet med mennesker, der slet ikke indtog koffein, og næsten 41 procent lavere risiko end dem, der dagligt indtog mindre end 100 mg koffein.
Tre kopper kaffe om dagen, svarende til 200 til 300 mg koffein, er altså bedre end at drikke lidt eller slet ingen kaffe. Drikker du slet ikke kaffe, er det måske på tide at lave om på dette.
De kinesiske forskere brugte data fra den kendte UK Biobank, der er en stor, langvarig livsstilsundersøgelse i Storbritannien med mere end en halv million deltagere mellem 37 og 73 år.
Mennesker, hvis koffeinindtag var uklart, blev udelukket fra undersøgelsen. Dermed var over 172.000 mennesker uden kardiometaboliske sygdomme tilbage til forskningen om koffeins effekt, og næsten 190.000 deltagere til studiet om kaffe- og teforbrug.
Mindst tre kopper om dagen
Det gjorde ingen forskel, hvor meget kaffe eller koffein folk indtog: indtil et moderat indtag var der en sammenhæng med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
"Resultaterne understreger, at det at fremme af indtagelse af moderate mængder kaffe eller koffein som en del af kosten hos raske mennesker kan have store fordele i forebyggelsen af hjertekarsygdomme og diabetes," sagde Ke.
Mange undersøgelser har nu vist de beskyttende effekter af kaffe, te og koffein. Påvirkningen på udviklingen af flere af disse sygdomme var dog stort set ukendt.
Og det er meget relevant, da mennesker med én kardiometabolisk sygdom har dobbelt så stor risiko for at dø af enhver årsag, mens personer med flere sygdomme har fire til syv gange større risiko for at dø.
De oplever også oftere fysiske begrænsninger og psykiske problemer sammenlignet med mennesker med kun én sygdom.