Et velkendt køkkenprodukt, som du måske allerede bruger, kan gøre langt mere end at tilføje smag til maden.
Ny forskning peger nemlig på, at en enkelt spiseskefuld dagligt kan mindske risikoen for at dø med demens – og det er ikke en sjælden superfood, men noget, du nemt har i skabet.
Et forskerhold fra Harvard fulgte over 92.000 personer gennem næsten 30 år.
De, der konsekvent tilføjede syv gram olivenolie om dagen til deres kost, havde 28 % lavere risiko for at dø af demens sammenlignet med dem, der sjældent eller aldrig brugte det.
Det skriver mediet Express.
Undersøgelsen, som blev præsenteret på American Society for Nutrition og senere offentliggjort i JAMA Network Open, viste desuden, at det ikke havde samme effekt at erstatte smør eller mayonnaise med andre planteolier – effekten var unik for olivenolie.
Anne-Julie Tessier, forsker ved Harvard University’s T.H. Chan School of Public Health, siger:
"Vores studie støtter kostråd om vegetabilske olier som olivenolie og antyder, at disse anbefalinger ikke kun fremmer hjertesundhed, men også hjernesundhed."
Undersøgelsen blev koblet til den såkaldte Alternative Healthy Eating Index, der måler effekten af kost på kroniske sygdomme.
Resultatet var tydeligt: Et simpelt skifte i hverdagsmaden kan være en vigtig investering i din fremtidige hjernefunktion.