En kommende hjerneblødning kan ofte give tegn i form af en forbigående iskæmisk anfald (TIA, som er en forkortelse for transitorisk cerebral iskæmi), som typisk varer i cirka ti minutter.
Symptomerne opstår pludseligt og forsvinder ofte lige så hurtigt. Dette bør dog aldrig ignoreres, advarer overlæge og neurolog Petra Ijäs fra HUS Neurocenter i Finland. Det skriver mediet IS.
TIA: Et akut faresignal
TIA opstår, når en blodprop midlertidigt blokerer en blodåre i hjernen. Kroppen kan ofte selv opløse proppen, og derfor udvikler anfaldet sig ikke til en fuld hjerneblødning. Alligevel øger TIA risikoen for en alvorlig hjerneblødning betydeligt - 5-10 % får en hjerneblødning inden for en uge, og 10-20 % inden for tre måneder.
"Man kan sammenligne det med en patient med hjertesygdom, der får et angina pectoris-anfald," forklarer Ijäs.
Hun understreger, at det er vigtigt at tage symptomerne alvorligt og søge akut hjælp, selvom de forsvinder af sig selv.
Symptomer på TIA
De typiske tegn på et TIA-anfald inkluderer:
Svaghed i arme og ben på den ene side af kroppen.
Nedhængende mundvig.
Vanskeligheder med at tale eller forstå sprog.
Sløret eller tabt syn på det ene øje.
Dobbeltsyn.
Problemer med at synke.
Hvis disse symptomer opstår, skal man straks ringe til 112 og undlade at køre bil selv.
Behandling og opfølgning
Selvom symptomerne forsvinder, kræver et TIA-anfald altid yderligere undersøgelser og behandling. På skadestuen vil lægerne foretage en hjernescanning og undersøge, om årsagen er en blodprop i halsens blodkar eller hjertet. Derudover analyseres risikofaktorer som højt blodtryk og kolesterol.
Behandlingen består ofte af blodfortyndende medicin kombineret med præparater mod forhøjet blodtryk og kolesterol. Disse behandlinger kan reducere risikoen for en fremtidig hjerneblødning med op til 90 %.
TIA rammer også yngre mennesker
Selvom hjerneblødninger ofte forbindes med ældre mennesker, kan TIA også ramme yngre. Den typiske patient er omkring 75 år, men unge voksne kan også blive ramt, og antallet af tilfælde blandt personer i alderen 40-50 år er stigende. Dette skyldes blandt andet usunde livsstilsvaner som dårlig kost og manglende motion.
"I dag er hver fjerde patient, der rammes af TIA eller hjerneblødning, i den arbejdsdygtige alder," siger Ijäs og understreger vigtigheden af tidlig indsats og livsstilsændringer for at forebygge disse alvorlige tilstande.