Studie viser: Så meget minimerer tre daglige kopper kaffe risikoen for hjerteproblemer

27/3/22 10:20

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
I modsætning til udbredte bekymringer, kan det at drikke kaffe faktisk være gavnligt for dit hjerte, fremfor at forårsage eller forværre hjerteproblemer.

Drikker du to til tre kopper kaffe om dagen, kan det minimere risikoen for at få hjerteproblemer, herunder hjertesygdomme, hjertesvigt eller hjerterytmeproblemer, med 10-15%. Det viser resultaterne af tre store undersøgelser ifølge CNN.

"Fordi kaffe kan øge pulsen, er nogle mennesker bekymrede for, at det at drikke kaffe kan udløse eller forværre hjerteproblemer. Det er her, generelle lægelige råd om at stoppe med at drikke kaffe kan komme fra," siger Dr. Peter Kistler, der er professor og hovedansvarlig for studiet foretaget af The Alfred Hospital i Melbourne i Australien.

"Vi fandt ud af, at indtag af kaffe enten havde en neutral effekt - hvilket betyder, at det ikke gjorde skade - eller var forbundet med fordele for hjertesundheden," fortsætter han.

Til alle undersøgelserne brugte Kistler og de andre forskere data fra UK Biobank, der følger sundhedsresultaterne for mere end 500.000 mennesker i mindst 10 år.

Ved tilmelding angav deltagerne, hvor stort deres daglige kaffeindtag var fra en kop til seks kopper eller mere dagligt. 

Forskerne bag disse undersøgelser, ønskede at undersøge sammenhængen mellem indtag af kaffe og hjerterytmeproblemer, hjerte-kar-sygdomme, hjertesvigt og slagtilfælde samt totale hjerterelaterede dødsfald blandt personer med og uden hjertesygdomme.

Den første undersøgelse fokuserede på mere end 382.500 voksne, der ikke havde hjertesygdomme og i gennemsnit var 57 år. 

De deltagere, der drak to til tre kopper kaffe om dagen, havde den laveste risiko for senere at udvikle de hjerteproblemer, der var i fokus i undersøgelsen, lyder det fra forskerne bag.

Folk, der derimod drak cirka en kop kaffe om dagen, havde den laveste risiko for at få et slagtilfælde eller at dø af hjerte-kar-sygdomme.

I en anden undersøgelse var der fokus på forholdet mellem forskellige typer kaffe (malet kaffe, instant-kaffe og koffeinfri fra) og de samme sundhedsresultater.

"Jeg formoder, at der kan have været en opfattelse af, at billigere instant-kaffe kan være mindre gavnlig end malet kaffe, som kan ses som renere, men dette var ikke tilfældet i vores undersøgelse," siger Dr. Peter Kistler.

At drikke en til fem kopper malet eller instant-kaffe om dagen var forbundet med lavere risiko for at hjertearytmi, hjertesygdomme samt hjertesvigt og slagtilfælde.

Derimod er det at drikke to til tre kopper kaffe af en hvilken som helst form for kaffe forbundet med en lavere risiko for at dø tidligt eller af hjertesygdomme.

Deltagerne, der blev set nærmere på i den tredje undersøgelse, var dem, der allerede havde hjertearytmi eller en hjerte-kar-sygdom.

For personer med hjerte-kar-sygdomme blev der ikke fundet en forbindelse mellem indtaget af kaffe og udvikling af arytmi. Blandt personer med hjertearytmi var kaffeindtag forbundet med lavere risiko for tidlig lav.

"Læger har generelt en vis frygt for, at personer med hjerte-kar-sygdomme eller arytmi fortsætter med at drikke kaffe, så de er ofte forsigtige og råder dem til helt at stoppe med at drikke det på grund af frygt for, at det kan udløse farlige hjerterytmer," siger Kistler.

"Men vores undersøgelse viser, at regelmæssigt kaffeindtag er sikkert og kan være en del af en sund kost for personer med hjertesygdomme."