En ny undersøgelse fra Kantar Gallup, udarbejdet af If Forsikring, afslører at forekomsten af negativ stress blandt danskere mellem 18 og 30 år, der føler sig stressede, er vokset markant. Fra i 2022 at være 54 procent til 66 procent i år.
At stress er for opadgående blandt den yngre del af befolkningen, kommer i høj grad til udtryk i forsommeren, hvor eksamenspresset er på sit højeste.
Det skriver den offentlige
Den voksende mængde stress blandt de unge kommer ikke bag på Linn Søndergaard Lindegaard. Hun er psykolog ved Mindhelper, som drives af de fem regioner og som for nylig har udgivet appen Ro – mindre stress i hverdagen, hvor man blandt andet kan få råd og hjælp i forbindelse med eksamener.
"Vi ser desværre, at flere unge oplever stress og mistrivselsproblemer. Der er generelt en præstationskultur, hvor et øget tempo, større krav og forventningspres blandt andet på grund af sociale medier stresser de unge, og i en eksamensperiode er det kun naturligt, at presset topper," siger Linn Søndergaard Lindegaard.
Selvom pres fra eksempelvis eksamener ikke kan fuldstændig undgås, kan man ifølge psykologen gøre meget for at lære at håndtere det, når det opstår. Det har hun arbejdet med i forbindelse med udviklingen af appen "RO – mindre stress i hverdagen".
Konkrete øvelser kan hjælpe mod frygten
Et stort behov for at præstere kommer tydeligt til udtryk, når de unge måles og vejes i forbindelse med eksamener. De fleste er, ifølge Linn Søndergaard Lindegaard, spændte ved såvel skriftlige som mundtlige eksamener, men der er også nogle, som reagerer med angst.
På landsplan er særligt angstsymptomer i relation til stress steget med 8 procent på 2 år, viser undersøgelsen fra If Forsikring, til i dag at berøre 38 procent af stressramte.
I gruppen af 18-30-årige oplever hele 48 procent angst, i størst omfang hos kvinderne.
"For mange fylder spørgsmål som ”er jeg god nok?”, ”kan jeg præstere på samme niveau som normalt?”, og ”hvad hvis klappen går ned?” utrolig meget. Presset er stort for mange, og det er helt naturligt, men det er en udfordring, hvis det fylder for meget og bliver til decideret angst," siger Linn Søndergaard Lindegaard.
Gode til at tale om det
Appen er et redskab, som kan hjælpe til mere ro i hverdagen, og navnlig her i eksamensperioden kan det forhåbentligt hjælpe mange af de unge. Og heldigvis er der faktisk meget, man selv kan gøre, der kan hjælpe en med at få styr på nerverne," siger Linn Søndergaard Lindegaard og uddyber:
"Få sat struktur på hverdagen, så man kan nå det hele – også at sove, som man virkelig skal prioritere. Det kan være vejrtrækningsøvelser, hvor man spænder af, så man kan hjælpe biologien med at få ro på kroppen. Derudover er det også en god idé at snakke med venner, familie, eller en vejleder om, hvad der foregår. Man skal ikke lukke sig inde med det."
Netop at tale med andre om sine symptomer er en force den unge aldersgruppe mestrer bedre end andre. Blandt hele befolkningen svarer henholdsvis 34 og 22 procent, at de taler med familien eller venner om deres symptomer på stress, blandt de unge gælder det for 48 og 36 procent, viser undersøgelsen.
Undersøgelsen bag de danske tal i rapporten er foretaget af Kantar baseret på CAWI interviews, i perioden 26. januar til 5. februar 2024.
Se Ifs Nordisk Helbredsrapport 2024 her: