Det viser en omfattende undersøgelse fra det spanske Jaume I-universitet. Det har længe været kendt, at madlavning på gas er skadeligt for luftkvaliteten, men nu er det første gang blevet klart, at det også påvirker levetiden negativt.
I hele Europa dør næsten 40.000 mennesker på grund af de skadelige stoffer, der trænger ind i lungerne ved madlavning på gas.
"Problemet er meget større, end vi troede," siger hovedforsker Delgado-Saborit. Ifølge forskerne lever folk i Europa i gennemsnit næsten to år kortere, hvis de bruger et gaskomfur.
Holland er sammen med lande som Italien, Rumænien og Ungarn blandt de lande, hvor der stadig ofte bruges gas til madlavning. Omkring 80.000 mennesker i Holland har udviklet astma som følge af madlavning på gas.
Forskningsinstituttet TNO konkluderede allerede for et år siden, at luftkvaliteten i køkkener med gaskomfurer er betydeligt dårligere end i køkkener med elektriske komfurer.
Den undersøgelse viste, at en fjerdedel af de hollandske husholdninger, der lavede mad på gas, overskred den anbefalede mængde kvælstofdioxid, som WHO har fastsat.
Overdreven eksponering for kvælstofdioxid forbindes ifølge forskere med en højere risiko for lungekræft. Desuden frigives der ultrafine partikler under madlavning på gas. For TNO-forsker Piet Jacobs kommer disse nye resultater derfor ikke som en overraskelse, siger han til NOS Radio 1 Journal.
"Holland er virkelig et gasland. Vi fandt gas her og lagde gasledninger," fortæller han.
Omkring 60 procent af de hollandske husholdninger bruger gas til madlavning, mens næsten alle i lande som Tyskland og Danmark laver mad på el.
"Det er faktisk ret underligt, at folk stadig laver mad på gas, for det er jo åben ild uden udsugning. Man ville heller ikke tage en grill indenfor, men ved madlavning gør vi det, fordi vi er vant til det," siger Jacobs.
Ifølge TNO er der et vigtigt råd til folk, der ikke kan skifte til el: tænd emhætten.
"Altid - også selvom du bare koger vand. Selv der frigives forbrændingsgasser, og med en emhætte kan du fjerne dem," lyder det.