Vi ved alle, at frugt og grøntsager anbefales på grund af deres ernæringsmæssige fordele. Men ét animalsk produkt er blevet vurderet som sundere end mange grønne fødevarer.
På en rangliste over verdens 100 sundeste fødevarer indtog svinefedt 8.-pladsen baseret på ernæringsværdi. Med en ernæringsscore på 73 ud af 100 rangerede svinefedt højere end 92 andre fødevarer, herunder ærter, rødkål, tomater, makrel, salat, appelsiner og søde kartofler.
Ifølge BBC Future er svinefedt en god kilde til B-vitaminer og mineraler. Det indeholder også flere umættede fedtsyrer og er sundere end fedt fra lam eller oksekød.
Svinefedt indeholder monoumættede fedtsyrer som oliesyre - som også findes i olivenolie - og som er gavnligt for hjertesundheden. Det indeholder også en vis mængde mættet fedt, hvilket er okay i moderate mængder.
Det er også vigtigt at overveje, hvordan grisene er opdrættet, for at få fuldt udbytte af næringsværdien. Svinefedt indeholder fedtopløselige vitaminer som D-vitamin - især hvis grisene har været opdrættet udendørs, skriver Surrey Live.
Derudover er svinefedt fra frilandsgrise generelt sundere på grund af et højere indhold af næringsstoffer.
Så du behøver ikke altid have dårlig samvittighed over at nyde svinefedt, men som med alt andet skal du nyde det med måde. Interessant nok var der ingen andre animalske fedtstoffer eller kødtyper på listen. Det er dog vigtigt ikke at forveksle svinefedt og flomme. De er beslægtede, men ikke helt det samme.
Svinefedt
Svinefedt er råt fedt fra en gris - det er ganske enkelt fedtet, før det er blevet forarbejdet. Det bruges sjældent direkte i opskrifter, medmindre du laver pølser eller hakker det i en ret.
Flomme (lard)
Flomme er smeltet og siet svinefedt - det vil sige fedt, der er blevet forarbejdet. Det er glat, holdbart og hvidt eller cremet i farven. Det kan bruges ligesom smør, olie eller margarine til madlavning og bagning.
Overraskende nok var flere fisk også med på listen over de sundeste fødevarer - med havaborre (Ocean Perch) i top. Den blev nummer tre med en score på imponerende 89 ud af 100.
Ifølge Facts.net indeholder 100 gram af denne dybhavsfisk kun 79 kalorier, men omkring 20 g protein. Fisken har desuden et lavt indhold af mættet fedt.
Top-20 over sundeste fødevarer:
Mandler
Cherimoya (fløjlsæble)
Havaborre
Fladfisk
Chiafrø
Græskarkerner
Bladbede
Svinefedt
Rødbedeblade
Snapper (rød snapper)
Tørret persille
Selleriflager
Brøndkarse
Mandariner
Grønne ærter
Gedde
Alaskasej
Forårsløg
Rødkål
Stillehavstorsk