Vilde tal: Danskerne indtager fire gange for meget slik, chips og alkohol

26/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Shutterstock
Mange af os indtager alt for store mængder - og bør skrue ned for mængderne.

Mest læste i dag

Et af de nye Officielle Kostråd lyder at vi skal skære ned på det søde, salte og fede. Men det er svært, viser nye data fra DTU Fødevareinstituttet, som har analyseret vores kostvaner. Forskernes har beregnet, at ca. 20 procent af gennemsnitdanskerens energiindtag består af tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin. Tomme kalorier tager plads fra nærende mad, og bør kun udgøre ca. 5 procent af vores energiindtag.

Som noget nyt har forskerne også beregnet, hvor store portioner hhv. børn, unge, vokse og ældre bør holde sig til, hvis de vil følge De officielle Kostråd. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse. 

"Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge," siger enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.

Børn og ældre har plads til mindre

Beregningerne viser, at ingen, uanset alder bør drikke mere end en halv liter saftevand eller sodavand om ugen – og at de mindste og de ældste har plads til mindre.

- Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, "hvor meget er for meget", og derfor har vi har beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.

Ifølge de nye beregninger kan f.eks. 7-9 årige børn få fem små portioner om ugen, hvor en lille sodavand, otte stykker slik og ét lille stykke kage hver udgør én lille portion. Kvinder mellem 18-60 år kan få fem almindelige portioner, hvor halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade og nogle chips hver tæller for én almindelig portion. Mænd i alderen 18-60 år kan få syv almindelige portioner, hvis de vil holde sig inden for maksimumgrænsen.

Foto: Fødevarestyrelsen

Se flere eksempler på altomkost.dk