Hvis du tror, cyberkrig kun er noget, der foregår på film, bør du lytte nøje til, hvad Mart Noorma siger. Det fortæller Computerworld. Han er direktør for NATO’s cyberforsvarscenter i Tallinn, og hans udmelding er knivskarp.
Han ser ikke længere cyberspace som et bagtæppe for små hackerangreb. Det er nu en krigszone – bare uden det officielle stempel. "Vi befinder os i en cyberkrig i alle henseender – bortset fra den juridiske, for ingen har officielt erklæret krig," lyder det fra Noorma i et interview med den estiske kanal ERR.
Særligt Rusland fører an i angrebene, og ifølge Noorma er det ikke kun sabotage og kaos, de russiske hackergrupper er ude på. Der ligger også kontant gevinst bag, som med stor sandsynlighed deles med statens egne institutioner.
De digitale angreb skaber uro, svækker demokratier – og har flere gange forsøgt at påvirke valg i Vesten.
Mart Noorma går længere end mange andre i NATO-toppen og kalder truslen ved navn. Han mener, det er på tide, man holder op med at skelne mellem kriminelle grupper og statslig styring, som danske eksperter ellers tidligere har forsøgt.
Ukraine har mærket angrebene hårdest. Viasat-systemet blev ramt tidligt i krigen, hvilket fik ringe til at sprede sig helt til Tyskland. Også civile mål som kommunikationsapps og folkeregistre er i farezonen.
Selvom Rusland dominerer, advarer Noorma om, at både Kina og Nordkorea spiller med deres egne kort – dog med mere diskrete og informationsdrevne strategier.
Mens nogle nationer reagerer, står Danmark uden klart svar. Spørgsmålet om, hvorvidt vi allerede befinder os i krig, hænger stadig og blafrer i vinden.