Forskere har fundet en enkel måde at gøre lithium-ion-batterier, som vi bruger til smartphones, bærbare computere og elbiler, meget mere holdbare.
Lithium-ion-batterier har revolutioneret vores liv på mange måder, men de holder ikke for evigt.
Efterhånden som et batteri bliver brugt, mister det evnen til at holde strøm lige så længe som før, men nu viser forskning fra Stanford University og SLAC National Accelerator Laboratory, at batterier kan holde længere, hvis de oplades med højere spænding under den første opladning på fabrikken.
Sådan skriver mediet 20min.
I stedet for at lade batterierne langsomt og ved lav spænding, som man hidtil har troet var bedst, har forskerne opdaget, at højere spænding faktisk er mere gavnligt.
Metoden skaber et tykkere beskyttelseslag inde i batteriet, der kan reducere den nedslidning, som normalt sker over tid.
Hvordan virker det?
Når et lithium-ion-batteri oplades, bevæger lithium-ionerne sig fra en positiv til en negativ elektrode.
Når batteriet bruges, går de tilbage igen, og det skaber den energi, der driver enheder som din telefon. Men hver gang batteriet oplades, aflejres en lille smule lithium på elektroderne, hvilket gradvist gør batteriet mindre effektivt.
For at modvirke, at det sker for hurtigt, tilføjer producenter et beskyttelseslag i batterierne under fremstillingen - og nu har man så fundet ud af, at beskyttelseslaget bliver tykkere og mere effektivt, hvis den første opladning sker med højere spænding.
Hvad betyder det for fremtiden?
Ved at bruge højere spænding under den første opladning kan levetiden for batterierne øges med 50 procent.
Derudover vil det faktisk også gøre ladetiden kortere, hvilket smartphone-brugere helt sikkert ikke kommer til at klage over.
Opdagelsen kan potentielt få stor betydning for fremtiden, men det fremgår ikke, hvorvidt metoden er testet nok til, at den kan implementeres.