TikTok-skaber er nu Kinas rigeste mand

Teknologi
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
TikToks stigende popularitet har gjort medstifteren af dets moderselskab, ByteDance, til Kinas rigeste person.

Lige nu læser andre også

Ifølge en liste over formuende personer i Kina udarbejdet af Hurun Research Institute er Zhang Yiming nu $49,3 milliarder værd (svarer til cirka 338 milliarder kroner). Det er en stigning på 43 procent siden 2023.

Den 41-årige trådte tilbage fra sin lederrolle i virksomheden i 2021, men menes stadig at eje omkring 20 procent af firmaet. TikTok er blevet en af de mest populære sociale medier i verden, selvom der i flere lande hersker dyb bekymring over dets bånd til den kinesiske stat.

Selvom både ByteDance og TikTok insisterer på, at de er uafhængige af den kinesiske regering, planlægger USA at forbyde TikTok i januar 2025, medmindre ByteDance sælger det. Det skriver BBC.

Trods det intense pres i USA steg ByteDances globale profit med 60 procent sidste år, hvilket har øget Zhang Yimings personlige formue.

"Zhang Yiming er den 18. nye nummer ét, vi har haft i Kina på blot 26 år. Til sammenligning har USA kun haft fire nummer et: Bill Gates, Warren Buffett, Jeff Bezos og Elon Musk. Dette indikerer en vis dynamik i Kinas økonomi," sagde leder af Hurun, Rupert Hoogewerf, ifølge BBC.

Zhang er ikke den eneste repræsentant fra Kinas store teknologisektor på listen. Pony Ma, der er chef for konglomeratet Tencent, ligger som nummer tre med en anslået personlig formue på 44,4 milliarder pund.

Men deres formuer skyldes ikke kun deres virksomheders succes - rivalerne har tjent mindre i et år, hvor Kinas økonomi har haft det svært. Faktisk oplevede kun cirka 30 procent af personerne på listen en stigning i deres nettoformue, mens resten så en nedgang.

"Hurun China Rich List er skrumpet ind for tredje år i træk, da Kinas økonomi og aktiemarkeder har haft et udfordrende år. Antallet af personer på listen faldt med 12 procent det seneste år til lige under 1100 personer og 25 procent fra sit højeste i 2021," sagde Hoogewerf.

Han nævnte, at data viser, at producenter af smartphones som Xiaomi har haft et godt år, mens markedet for grøn energi har været i tilbagegang.

"Solpaneler, lithiumbatterier og elbilproducenter har haft et udfordrende år, da konkurrencen blev intensiveret, hvilket førte til overskudslagre, og truslen om toldsatser skabte yderligere usikkerheder,” sagde han.

"Producenter af solceller så deres formue falde med helt op til 80 procent fra toppen i 2021, mens batteri- og elbilproducenter faldt med henholdsvis halvdelen og en fjerdedel."

Anbefalet til dig