For at øge trafiksikkerheden bliver diverse undersøgelser og forskning sat i gang for at kortlægge forskellige årsager til, hvorfor uheld sker på vejene. Det har længe været velkendt, at de to målbare enheder alkohol og fart er store syndere på området, men en årsag af mere udefinerbar størrelse har også spøget; nemlig søvnmangel. Men ny forskning peger nu på, at søvnmanglen måske kan blive målbar meget snart.
Grundlaget for forskningen er, at bekymringen mod trætte billister der er til fare for trafikken er stigende.
Det skriver ouest-france.
Derfor har en række australske forskere lavet en ny opfindelse: en blodprøve, der kan afsløre mangel på søvn hos bilister. Dette skridt mod øget trafiksikkerhed kommer i lyset af alarmerende statistikker fra eksempelvis styrelsen for trafiksikkerhed i Frankrig viser, at hver tredje dødsulykke skyldes søvnunderskud, og at næsten halvdelen af de franske bilister har indrømmet at falde i søvn under kørslen.
Blodmarkører afslører
Denne nye udvikling er blevet mulig takket være et team af australske forskere, der har identificeret fem blodbiomarkører. Disse biomarkører kan angiveligt afsløre, om en person har været vågen i mere end 24 timer med en nøjagtighed på over 99%. Clare Anderson, lektor i søvn og døgnrytme neurovidenskab ved Monash University, forklarer, at disse biomarkører er konsekvente på tværs af individer og er tæt forbundet med, hvor længe en person har været vågen.
Forskerne arbejder nu på at forfine testen for at kunne kvantificere præcise søvnmønstre, såsom om en person har sovet fem timer eller kun to. De første blodprøver kan være klar inden for de næste to år, og der arbejdes også på bærbare tests, der kan udføres direkte ved vejkanten.
Denne forskning har potentiale til at revolutionere trafiksikkerheden. Som professor Shantha Rajaratnam fra Monash University påpeger, kan sådanne tests inden for fem år implementeres i industrier, hvor sikkerhed er afgørende.
Kommende del af politiets test-reservoir?
Et andet aspekt, der belyses af denne forskning, er den lovgivningsmæssige dimension. I nogle regioner, som f.eks. New Jersey i USA, betragtes bilister som spirituspåvirkede, hvis de ikke har sovet i de foregående 24 timer.
Med en blodprøve, der kan kvantificere søvnunderskud, kan en lignende lovgivning blive en realitet i flere lande.
Denne udvikling rejser dog også spørgsmål om borgernes privatliv og den praktiske gennemførlighed af sådanne tests. Ikke desto mindre repræsenterer den et vigtigt skridt mod øget trafiksikkerhed og bevidsthed om farerne ved døsig kørsel.