Når skoleåret lakker mod enden fravælger svenske gymnasieelever undervisningen til fordel for festfyldte studieture til Magaluf, Rhodos og Aiya Napa.
Disse festrejser er blevet en populær tradition i løbet af gymnasiets sidste uger, hvor hele klasser eller årgange samles for at fejre afslutningen på skolegangen med sol, svømning og alkohol.
Det betyder, at mange klasseværelser ender med kun at have få elever tilbage eller at stå helt tomme.
Sådan skriver Aftonbladet.
18-årige Leah Berggren er en af dem, der er blevet efterladt i Sverige, mens hendes klassekammerater festede i udlandet.
"Det er mærkeligt, at man skal skille sig ud, fordi man ikke har tusindvis af kroner til at smide ud," siger hun.
Årsagen, til at Leah ikke kom med, er nemlig, at hun ikke vil bruge de 7.000 SEK (cirka 4.600 danske kroner, red.), som mange af hendes venner havde investeret i deres studietur til de populære feststeder.
Får stor kritik
Jan Svärdhagen, der er gymnasielærer på Kristinegymnasiet i Falun, er kritisk over for de studieture, som bliver gennemført, før skolerne går på ferie.
Han påpeger, at rejserne kan skabe økonomisk og social stress for eleverne og negativt påvirke deres karakterer.
"Vi har modtaget vidneudsagn fra forældre, hvis børn valgte at blive hjemme fra skole, fordi de ikke havde råd til at tage til udlandet med klassen. Eleverne har fundet det pinligt at gå i skole og vise, at man stadig er hjemme i Sverige," siger han.
"Mit ønske er, at eleverne tager på sådanne ture efter endt uddannelse. Så har eleverne fået deres karakterer, de har kunnet få alt, hvad de fortjener fra skolen og det skaber ikke samme form for eksklusion," påpeger han.
Debatten om disse studieture viser, at der er et behov for at overveje både de økonomiske og sociale konsekvenser, samt at finde løsninger, der kan inkludere alle elever uanset deres økonomiske baggrund.