216.000 børn misbrugt af franske præster siden 1950

05/10/2021

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Mere end 216.000 børn er blevet udsat for seksuelle overgreb af præster siden 1960, viser en ny undersøgelse

Mest læste i dag

Lederen af den store undersøgelse fortæller ifølge BBC, at der var mellem 2.900 og 3.200 krænkere. Derudover anklager han også den franske kirke for at vise en 'grusom ligegyldig over for ofrene'.

Pave Frans udtalte, at han 'følte smerte', da han hørte om, hvad undersøgelsen viste, lyder det i en officiel erklæring fra Vatikanet. En af de misbrugte har desuden udtalt, at det var på tide, at kirken revurderede sine handlinger.

Francois Devaux, der er grundlægger af foreningen La Parole Libérée, sagde, at der har været et 'forræderi mod tillid, forræderi mod moral, forræderi mod børn'.

Undersøgelsen fandt, at antallet af misbrugte børn i Frankrig kunne stige til 330.000, hvis der også inddrages overgreb begået af lægfolk i kirken, herunder lærere på katolske skoler.

For Francois Devaux markerede det et vendepunkt i Frankrigs historie. Han mener, at undersøgelsen har givet en 'institutionel anerkendelse' til ofrene.

"I har endelig givet en institutionel anerkendelse til ofre for alt kirkens ansvar - noget som biskopper og paven endnu ikke har været parate til at gøre," siger Devaux ifølge BBC.

Ifølge erklæringen fra Vatikanet fik paven kendskab til undersøgelsen, efter at have holdt et møde med de franske biskopper i de seneste par dage.

"Hans første tanker går til ofrene, med en dyb sorg over deres sår og taknemmelighed for deres mod til at stå frem," står der i erklæringen.

"Hans tanker henvender sig også til kirken i Frankrig, og at den ved at anerkende disse frygtelige begivenheder og forenet af Herrens lidelser for sine mest sårbare børn, kan tage forløsningens vej."

Udgivelsen af denne rapport følger efter en række misbrugskrav og retsforfølgelser mod den katolske kirkes embedsmænd verden over.

Den uafhængige undersøgelse blev bestilt af den franske katolske kirke i 2018. De blev brugt mere end 2,5 år på at finkæmme både doms-, politi- og kirkejournaler samt tale med ofre og vidner. 

De fleste af de sager, der er en del af undersøgelsen, menes at være for gamle til at blive retsforfulgt i henhold til fransk lov. Rapporten, der er næsten 2.500 sider lang, fortæller desuden, at 'langt størstedelen' af ofrene var drenge i alderen fra 10 til 13 år.

Derudover fandt undersøgelsen beviser på, at der var op mod 3.200 krænkere ud af i alt 115.000 præster og andre gejstlige, men det bliver påpeget, at det sandsynligvis er en undervurdering.

Anbefalet til dig