90-årig nægtede at bruge respirator: "Jeg har haft et smukt liv"

03/04/2020

Rikki Tholstrup Jørgensen

EN 90-årig kvinde nægtede respiratorhjælp. Foto: Shutterstock
Suzanne Hoylaerts på 90 døde af coronavirus. Den belgiske kvinde nægtede at komme i respirator, de skulle gemmes til coronavirussens unge ofre.

Mest læste i dag

Det er Suzannes datter, der har fortalt historien til det lokale medie, Het Lasste Nieuws.

"Giv det til de unge mennesker. Jeg har allerede haft et smukt liv," var den instruktion, den ældre covid-19-patient gav videre til læger og sygeplejersker. Her manglede Suzanne appetit og havde åndenød. Testen for coronavirus var positiv, men hun nægtede at tage imod respiratorhjælp. Hjælpen skulle gemmes til de mennesker, der var yngre end hende. To dage senere var Suzanne død.

Den aldrende coronapatient havde taget isolationen alvorligt, men hun blev alligevel smittet og indlagt. Datteren kunne ikke besøge hende eller sige et passende farvel på grund af virussen. Ligeledes frygter datteren for, at Suzanne ikke kan få en passende begravelse.

Knappe ressourcer over hele verden

Der er knappe hospitalsressourcer over hele verden, og særligt respiratorerne er begrænsede. 

Langt de fleste med alvorlige symptomer på covid-19 kan reddes, hvis de får intensiv behandling i en respirator. Men da der i flere lande er flere indlagte med behov for behandling end kapacitet, så tvinges personale til at tage frygtelige valg, der i sidste ende kan koste liv. 

I denne historie var det patienten, der traf valget. Et valg, der kom til at koste hende livet. 

 

 

Anbefalet til dig