Brug af Google Maps til navigation endte tragisk: Tre mænd kørte ud over ufærdig bro

Udland
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Navigationsapps er blevet en uundværlig hjælp for millioner af bilister verden over af to primære grunde.

Lige nu læser andre også

For det første hjælper de med at finde hurtigere ruter til destinationen. Ingen kan lide at sidde fast i trafikken, så hvert eneste minut sparet ved at undgå trafikpropper takket være en sådan app er en stor gevinst.

For det andet gør de kørslen mere sikker og bekvem, da de markerer hvert sving og fare. Det er også helt normalt, at de advarer, når du skal sænke farten eller være ekstra opmærksom, f.eks. i skolezoner.

Men de sikkerhedsmæssige argumenter kan udfordres af sager, hvor folk stoler blindt på disse navigationsapps og dermed sætter deres liv på spil. I værste fald mister nogle endda livet.

Det var netop, hvad der skete for nylig i Indien, hvor tre mænd kørte ud over en ufærdig bro efter at have fulgt en rute foreslået af Google Maps.

Brødrene Nitin og Ajit samt deres ven Amit kørte fra Noida til Faridpur, hvor de skulle deltage i et bryllup. De kendte ikke ruten og brugte derfor Google Maps til at finde frem til deres destination.

Appen ledte dem til en bro over Ramganga-floden. Føreren lagde ikke mærke til advarselsskilte eller barrierer, kørte ud på broen og styrtede derefter ned i floden. Alle tre i bilen mistede livet, skriver mediet AutoEvolution. Tragedien peger på to store problemer.

For det første var broen ufærdig og manglede advarselsskilte for at forhindre bilister i at bruge den. Lokale medier rapporterer, at broen tidligere var blevet beskadiget af oversvømmelser, og en sektion var kollapset på grund af kraftig regn.

Myndighederne havde ikke opsat ordentlige skilte, så føreren fulgte Google Maps uden at vide, at broen var ufærdig.

Politiet har allerede iværksat en efterforskning, og den første rapport (FIR) nævner fire ingeniører og repræsentanter fra Google Maps, som nu er under anklage. Ifølge indiske medier er de fire ingeniører fra det lokale offentlige arbejderåd (PWD).

En unavngiven Google Maps-repræsentant er også inkluderet i efterforskningen, selvom anklagerne mod vedkommende endnu ikke er kendt. Blind tillid til navigationsapps har igen vist sig at være farlig. I dette tilfælde ville det dog ikke have hjulpet at kigge efter vejskilte, da de manglede.

Navigationsapps som Google Maps, Apple Maps eller Waze viser ruter uden altid at være opmærksomme på realtidsændringer - især hvis ingen på stedet har rapporteret om dem. Waze har dog en crowdsourcing-funktion, der rapporterer farer som huller i vejen, oversvømmelser og forhindringer.

Lukkede veje, ufærdige broer og vejarbejde kan dog stadig udgøre en risiko, da navigationsapps muligvis ikke altid er klar over, at de findes. I nogle tilfælde kan de endda foreslå ruter, der inkluderer disse farer, på grund af forældede oplysninger.

Anbefalet til dig