Det kan lyde som noget taget ud af en science fiction-film. For nylig blev en medarbejder fra Hong Kong under et videomøde narret af en sofistikeret deepfake-teknologi, der fik ham til at tro, at det var virksomheds økonomidirektør. Denne hændelse er blot en ud af mange nylige rapporter om kreativ cyberkriminalitet, hvor svindlere udnytter avanceret kunstig intelligens til at danne overbevisende falske repræsentationer af virkelige personer. Det skriver Metro.
Svindlen blev indledt med en kryptisk besked om en "hemmelig transaktion", hvilket i starten fik medarbejderens røde lampe til at lyse. Hans mistanke voksede under selve mødet, da økonomidirektørens adfærd virkede unaturlig. Efter opbakning fra det, han troede var hans kollegaer, endte han trods sin usikkerhed med at overføre over 170 millioner kroner splittet over 15 bankoverførsler til fem forskellige konti.
Senere gik den knusende sandhed op for ham: Det viste sig, at hver eneste deltager i videokonferencen var en deepfake projektion – et falsk persona skabt af kunstig intelligens. "I videokonferencen hvor flere personer var til stede, viser det sig, at alle [han så] var falske," afslørede Senior Superintendent Baron Chan Shun-ching i et interview med RTHK, en offentlig broadcaster.
Opdagelsen af svindlen skete først, da medarbejderen efterfølgende dobbelttjekkede med virksomhedens hovedkontor. Hvad sagen endte med og om medarbejderen fik lov at beholde sit job, melder historien intet om, men flere vil nok mene, at medarbejderen ikke har haft en ærlig chance. Svindlernes evner og kreative påfund bliver stadig mere udviklede.
For eksempel blev der sidste måned rapporteret om, at vælgere i USA havde modtaget et AI-genereret opkald, der fejlagtigt var fra præsident Joe Biden, hvori der blev opfordret til ikke at stemme i primærvalget i New Hampshire. Lignende teknologi blev brugt til at skabe eksplisitte billeder af kendissen Taylor Swift, samt til at narre en mor med en falsk stemmeklon af hendes kidnappede datter.