Coronavirus 2.0? Stigende smittetal med ny virus i Kina

Af: Kasper Rud

|

04/01/2025

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Situationen ser meget bekendt ud, og den ligner noget, vi har set før.

Lige nu læser andre også

Bekymringen vokser i Kina, hvor det humane metapneumovirus (HMPV) nu spreder sig hurtigt og udfordrer sundhedsvæsenet.

Virusset forårsager typisk symptomer, der minder om en almindelig forkølelse, men i alvorlige tilfælde kan det føre til åndedrætsbesvær og kræve hospitalsindlæggelse.

Ifølge mediet The Economic Times er det især små børn, ældre over 65 år og personer med svækket immunforsvar, der risikerer alvorlige symptomer.

Situationen er særligt kritisk i de nordlige regioner, hvor smitten blandt børn under 14 år stiger markant.

Billeder og videoer, der florerer på sociale medier, viser overfyldte hospitaler og patienter iført ansigtsmasker.

Det skriver Ekstra Bladet.

Ingen vaccine mod virusset

HMPV blev identificeret for første gang i 2001, og der findes stadig ingen vaccine til at forebygge sygdommen.

Virusset følger et mønster, hvor infektioner topper i vintermånederne, hvilket Kinas udenrigsministeriets talsperson, Mao Ning, også påpegede i en udtalelse:

"Det er sikkert at rejse til Kina," forsikrede Mao Ning og understregede, at luftvejsinfektioner er almindelige i vinterperioden.

Sundhedsmyndigheder overvåger situationen tæt, men bekymringen vokser, især fordi situationen vækker minder om begyndelsen på COVID-19-pandemien, der også opstod i Kina.

Dengang advarede Verdenssundhedsorganisationen (WHO) i januar 2020 om et udbrud af en ukendt sygdom i Wuhan – en situation, der eskalerede til en global pandemi med millioner af dødsfald.

Fokus på forebyggelse

Mens sundhedsmyndigheder arbejder på at dæmme op for smitten, opfordres borgerne til at tage forholdsregler som god håndhygiejne, brug af ansigtsmasker og at undgå tæt kontakt med syge personer.

Eksperter understreger, at tidlig diagnose og behandling er afgørende for at reducere risikoen for alvorlige forløb, især hos sårbare grupper.

Situationen udvikler sig stadig, og både nationale og internationale sundhedsmyndigheder holder et vågent øje med smitteudbredelsen i de kommende uger.

Anbefalet til dig