Der er vidst ikke nogen tvivl om, at Rusland har gjort sig upopulære gennem de seneste års krig i Ukraine.
Af den grund har mange distanceret sig fra landet og skåret båndende til det over.
Nu følger endnu en alliance i samme sport på noget drastisk vis; en gruppe af lande vil stoppe brugen af det russiske alfabet.
I Centralasien har Organisationen af Tyrkisktalende Stater (OTS), som tæller lande som Kasakhstan og Tyrkiet, efter mange års forberedelser besluttet at indføre et fælles latinsk baseret alfabet.
Det skriver ABCNyheter.
For landene i OTS er skiftet ikke blot et spørgsmål om sprog, men også et signal om kulturel og politisk tilknytning.
I årtier brugte de fleste OTS-lande kyrilliske alfabeter pålagt af Sovjetunionen, men flere har efter Sovjetunionens opløsning indført latinske skrifttegn. Kasakhstan planlægger at implementere det latinske alfabet inden 2031, en proces der foregår langsomt og med forsigtighed.
“Tidspunktet for overgangen til det latinske alfabet er blevet flyttet af præsident Tokajev til 2031, som har været optaget af, at processen skulle foregå gradvist,” forklarer Kristin Fjæstad, seniorforsker ved NUPI.
For Kasakhstan handler alfabetskiftet også om nationsopbygning og styrkelse af den nationale identitet. Siden 1991 har landet aktivt fremmet det kasakhiske sprog og distanceret sig fra russisk kulturel dominans, hvilket er en balancegang, da landet har både en stor russisktalende minoritet og tætte økonomiske og politiske bånd til Rusland.
Kristin Fjæstad bemærker, at myndighederne understreger, at alfabetskiftet “ikke har noget geopolitisk signal.”
Med det latinske alfabet styrkes Kasakhstans kulturelle tilknytning til de andre OTS-medlemslande og mindsker samtidig den russiske indflydelse i sproget og kulturen.