Forskere udsender advarsel: Denne smagsvariant skader dine lunger mere end nogen anden

12/04/2023

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Smagsvarianten, man skal holde sig langt væk fra.

Mest læste i dag

Som du måske allerede er klar over, er rygning er skadeligt for dit helbred - men at hive e-cigaretten frem er ikke meget bedre.

Dog er der færre risici forbundet med at holde læberne mod en e-cigaret end at ryge cigaretter.

Men man skal være forsigtig i sit valg af smagsvarianter. For ifølge et hold forskere er der især er én smagsvariant, man skal holde sig fra.

Således advarer de om sundhedsrisikoen ved at ryge e-cigaretter med mintsmag. Dette fordi, de indeholder flere sundhedsskadelige mikropartikler end mentholfri væsker, hvilket vil medføre større skader på lungerne.

Undersøgelsen viste, at de, der er fans af smagsvarianten, udviser svagere vejrtrækningsmønstre samt værre lungefunktioner end andre rygere.

De advarer sågar om, at smagsvarianten er lige så skadelig som vapes med cannabinoidolie, som er blevet forbundet med alvorlige lungeskader.

Men til trods for de betydelige sundhedsrisici, som smagsvarianten udgør, halter forskerne fortsat efter et stadigt voksende marked.

Professor ved University of Pittsburgh School of Medicine, Kambez Benam, kan derfor ikke stille andet op end at advare mod brugen af disse.

"Mange mennesker, især unge, antager fejlagtigt, at det er sikker at vape. Selv nikotinfrie smagsvarianter indeholder ting og sager, der kan skade lungerne."

"At skifte til e-cigaretter kan være et bedre og mere sikkert alternativ for dem, der forsøger at kvitte almindelige tobaksvarer. Dog er det vigtigt at have viden om e-cigaretternes risici og fordele."

Forskerne designede videre en robot for at kunne efterligne menneskelig inhalation. Derfor kunne man så bestemme konsekvenserne af de forskellige smagsvarianter, hvor der altså var især én, der skinnede klart igennem.

Robotten kunne sågar justerer luftfugtighed samt indåndingens varighed.