Forsøgte at tage souvenirs med hjem fra rejse: Nu risikerer han dødsstraf

04/05/2022

Nicolai Busekist

Foto: Change.org/Privat
En turist, der forsøgte at tage en række souvenirs med hjem fra en rejse, er tilbageholdt i Irak, hvor han risikerer at blive idømt dødsstraf.

Mest læste i dag

Efter at have været på en 'geologisk og arkæologisk' rejse til Irak, var den 66-årige britiske statsborger Jim Fitton på vej hjem. Så langt nåede han dog ikke.

Den 66-årige mand er tidligere geolog, og er nu sigtet for at have forsøgt at smugle historiske artefakter ud af Irak. I næste uge skal han for retten, og bliver han dømt, risikerer han at blive idømt dødsstraf, skriver The Independent.

Den 20. marts var den ældre herre på vej hjem fra sin rejse i Irak. Han var tæt på at være ude af landet, men pludselig blev han overrasket af irakisk politi, der er arresterede ham i lufthavnen.

Årsagen til, at han pludselig blev arresteret er, at han forsøgte at tage 12 skår af knust keramik og sten med hjem. Disse skår stammer fra en række historiske steder i Irak, som Jim Fitton havde besøgt sammen med den gruppe, han rejste med.

Ifølge Jim Fittons familie, der har oprettet en underskriftindsamling på Change.org, var der intet, der indikerede, at han ikke måtte have de 12 skår med hjem. Derimod var de 'i det fri, ubevogtede og uden nogen skiltning'.

Familien skriver, at den pensionerede geolog og de øvrige medlemmer af rejsegruppen tilmed fik at vide, at det ikke ville blive et problem, hvis de samlede skår, da de hverken havde 'økonomisk eller historisk værdi'.

Det viste sig dog tilsyneladende ikke at være tilfældet, for i hvert fald er Jim Fitton og flere andre blevet anholdt. Ifølge familien er både rejselederen og en anden britisk statsborger afgået ved døden i politiets varetægt i Bagdad. De skulle være døde af et slagtilfælde.

I teksten til underskriftsindsamling skriver familie, at de føler sig efterladt af de britiske myndigheder, som ikke har været til nogen hjælp.

Dog har det britiske udenrigsdepartement meddelt, at de yder 'konsulær støtte', og at de er 'i kontakt med de lokale myndigheder'. Straffesagen mod Jim Fitton forventes at begynde den 8. maj, men familien håber, at de kan få retssagen stoppet inden da.

"Vær sød at hjælpe os med at befri vores far. Han er en pensioneret geolog og en elsket familiemand. Ikke en kriminel. Udenrigsministeriet skal gøre alt, hvad de kan for at redde hans liv og bringe ham hjem," skriver familien.

Anbefalet til dig