Hidtil usete mængder: Kina opdager verdens største oliefelt

Af: Lucas Andreas

|

14/03/2024

Udland
Foto: Shutterstock.com
Det er et gennembrud på oliemarkedet.

Lige nu læser andre også

Grøn omstilling er højt på den politiske dagsorden, både for politikerne og for borgerne. Omstillingen til grøn energi er på vej, og man vil derfor stille og roligt nedtrappe brugen af olie.

Men på trods af det, er det en stor nyhed, der kommer fra Kina.

Kina har nemlig gjort et betydningsfuldt gennembrud inden for energisektoren ved at opdage verdens største kendte olieforekomst.

Denne vilde udvikling, rapporteret af det kinesiske olieselskab China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), har fundet sted i Bohaihavet, ifølge Naftemporiki. Oliefeltet Bozhong 26-6, der blev operativt i 2022, har efter flere boreoperationer bekræftet rekordstore hydrokarbonreserver, hvor potentialet overstiger 1,3 milliarder tønder (mere end 200 millioner kubikkmeter).

Det skriver Economytoday.

Det bemærkelsesværdige fund blev lokaliseret i metamorfe bjergarter i Bohaihavet, et lille indhav placeret på det nordligste punkt af Østkineserhavet og nordvest for Gulehavet, ved Kinas nordøstlige kystlinje. Den spanske geolog Jorge Navarro forklarer, at det gigantiske fund blev gjort i et område kendt som "begravede bakker".

Typisk findes olie og gas i sedimentære bjergarter, som sandsten, der normalt ikke undergår væsentlige ændringer eller store tab af porøsitet og permeabilitet på grund af nedgravning og kompression. Men visse af disse sedimentære bjergarter kan, hvis de begraves under høje temperaturer og tryk, gennemgå fysisk-kemiske processer, der næsten fuldstændigt ødelægger deres porøsitet og permeabilitet.

Skulle disse metamorfoserede bjergarter bringes tilbage til overfladen af tektoniske kræfter, ville deres petrofysiske egenskaber blive forbedret, hvilket betyder, at de, hvis de begraves igen, er i stand til at indeholde hydrokarboner. Et eksempel herpå er skifer, hvorfra skiferolie udvindes i USA, som kan anvendes som brændstof kendt som skiferolie.

Denne opdagelse markerer en milepæl for et land som Kina, der stræber efter at mindske sin afhængighed af energiimport og fastholde et stort overskud på driftsbalance. Kina, der allerede er verdens største importør af adskillige råvarer, herunder olie, har opnået en ny rekord i olie- og naturgasproduktion ved udgangen af sidste år, hvilket placerer landet som den sjette største producent af råolie globalt og nærmer sig Irak, verdens femtestørste olieproducent. Kinas råolieproduktion steg til 208 millioner tons i 2023, hvilket repræsenterer en stigning på 1,6% i forhold til året før.

Anbefalet til dig