Historien om ægteparret, der valgte at dø sammen, går viralt: "Der var ingen anden løsning"

Af: Liva Høyberg

|

02/07/2024

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Både tragisk og smukt på samme tid.

Mest læste i dag

Det lyder næsten som en tragisk kærlighedsroman skrevet af Shakespeare, men det er virkelighed.

Historien begynder med, at Jan Faber og Els Van Leeningen mødte hinanden i børnehaven. Allerede dengang fik de øjnene op for hinanden, og dette blev starten på en livslang kærlighed og partnerskab gennem næsten fem årtier.

Men deres lykkelige historie tog en uventet drejning, da både Jan og Els måtte kæmpe hver sin kamp mod sygdom, der forandrede deres tilstedeværelse.

Men én ting ændrede sig aldrig.

Jan og Els levede et lykkefyldt liv sammen, hvor de fik en søn. Jan arbejdede tidlige som sportstræner og siden i fragtbranchen, og Els var folkeskolelærer.

Dog kæmpede Jan i årevis med rygsmerter efter det tunge og hårde arbejde, og selv efter en operation i 2003 oplevede han ingen forbedring. Hans smerter blev så voldsomme, at han ikke længere kunne arbejde og begyndte at tale om aktiv dødshjælp med sin familie, da han ikke ønskede at leve med fysiske begrænsninger og smerter.

Det siges dog at ulykker sjældent kommer alene, og i november 2022 blev Els diagnosticeret med demens. Som hendes tilstand forværredes, voksede ønsket om aktiv dødshjælp.

Derfor så parret ingen anden mulighed og valgte at afslutte deres lidelser sammen, som livslange partnere.

I Holland har assisteret selvmord nemlig været lovligt og muligt siden 2002. .

Jan og Els tog beslutningen om at anmode om eutanasi, inden Els' demens blev forværret, så hun stadig kunne træffe rationelle beslutninger.

Anmodningen blev gokendt.

Hvis man tager en masse medicin, lever man som en zombie, forklarede Jan til BBC, der fulgte parret på deres sidste rejse. og tilføjede at man med sådan voldsomme smerter og den sygdom som Els havde, nok var nødt til at 'stoppe det her'.

Da han sagde "stoppe det her", mente han: at stoppe med at leve.

"Der er ingen anden løsning," sagde Els, der var helt enig med Jan.

Jans og Els søn, der ønskede at være anonym, udtalte til BBC:

"Jeg kan huske, at vi spiste middag om aftenen, og jeg fik tårer i øjnene bare af at se os alle sammen spise den sidste middag sammen. Den sidste halve time var svær. Lægerne ankom, og alt gik hurtigt - de følger deres rutine, og så er det bare et spørgsmål om minutter."

Parret Jan og Els, sov stille ind, side om side, på det lokale hospice den 3. juni, henholdsvis 70 og 71 år gamle. Der er på trods af deres tragiske skæbne ingen tvivl om at deres kærlighed varede til sidste åndedrag.

Anbefalet til dig