I dag er det 1 år siden over 50.000 mistede livet: Sådan blev det markeret

Af: Mie M.B

|

06/02/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hele verden så med i chok for præcis et år siden da denne tragedie slukkede tusindvis af menneskeliv

Mest læste i dag

Tyrkiet markerede i dag tirsdag årsdagen for det ødelæggende jordskælv, der for et år siden kostede over 53.000 mennesker livet. Dagen, som regeringen kalder "Århundredets Katastrofe", blev mindet med en række begivenheder over hele det sydlige Tyrkiet, hvor sorgen og tabet af venner, kære og naboer blev delt af millioner. Det skriver AP News.

I byen Antakya, der er hovedstad i provinsen Hatay, blev stemningen kortvarigt anspændt, da officielle mindehøjtideligheder blev mødt med protester. Borgmester Lutfu Savas og sundhedsminister Fahrettin Koca blev begge mødt med krav om deres afgang og buh-råb fra folkemængderne. En dyb følelse af sorg og frustration fyldte luften, da mennesker ved Orontes-flodens tågedækkede bred råbte "Kan nogen høre mig?" og "Vi vil ikke glemme, vi vil ikke tilgive", hvilket gav genlyd i de råb, der blev hørt fra ruinerne for et år siden.

En symbolsk handling fandt sted kl. 4:17 om morgenen, hvor et øjebliks stilhed blev afholdt for at ære det øjeblik, jordskælvet ramte, efterfulgt af at nelliker blev kastet i floden og et lokalt orkester spillede en sang til ære for ofrene.

Provinsen Hatay, der ligger klemt mellem Middelhavet og den syriske grænse, led mest under jordskælvet med en styrke på 7,8, som også kostede 6.000 mennesker livet i det nærliggende Syrien.

I Kahramanmaras, jordskælvets epicenter, vil præsident Recep Tayyip Erdogan personligt inspicere genopbygningsarbejdet og deltage i ceremonier, hvor færdigbyggede hjem overrækkes til overlevende. Præsidenten udtalte på sociale medier, at nationen med succes har bestået denne smertefulde og historiske prøve, men at tabet stadig føles lige så friskt som den første dag.

Den nationale sorg og erindring blev også markeret med stille marcher, som i byen Adiyaman, hvor folk passerede et ur, der det seneste år har vist tidspunktet for jordskælvet. Andre byer i jordskælvszonen vil også have præsidentens besøg i løbet af ugen, mens oppositionspolitikere, herunder lederen af Det Republikanske Folkeparti, Ozgur Ozel, deltager i mindehøjtidelighederne.

På denne dag for refleksion og erindring var skolerne lukkede i mange af de berørte provinser, mens myndighederne i Malatya forbød offentlige manifestationer uden for de officielt godkendte begivenheder.

Anbefalet til dig