IKEA betaler millioner til ofre for tvangsarbejde

Af: Asger Risom

|

04/11/2024

Udland
Foto: Wongsakorn Napaeng / Shutterstock.com
Foto: Wongsakorn Napaeng / Shutterstock.com
Det blev til 45 millioner kroner fra IKEA

Lige nu læser andre også

Møbelgiganten IKEA bidrager med 6 millioner euro til en tysk regeringsfond, der skal kompensere ofre for tvangsarbejde under DDR’s kommunistiske regime. IKEA’s beslutning kommer efter afsløringer om, at politiske og kriminelle fanger blev tvunget til at producere møbler for virksomheden under Den Kolde Krig.

Det skriver CNN.

Et mørkt kapitel i DDR’s historie

IKEA Tyskland har bekræftet, at politiske fanger i den tidligere tyske demokratiske republik (DDR) blev udnyttet til at producere virksomhedens populære fladmøbler. Denne praksis strakte sig ind i 1970’erne og 1980’erne og blev dokumenteret i en undersøgelse af revisionsfirmaet Ernst & Young, som IKEA bestilte, efter at afsløringer om tvangsarbejde først dukkede op i svenske og tyske medier for over ti år siden. Ifølge rapporten var IKEA-repræsentanter på det tidspunkt sandsynligvis klar over, at politiske fanger blev brugt som billig arbejdskraft.

Det tidligere DDR, som var en kommunistisk stat under Sovjetunionens kontrol fra 1949 til 1990, benyttede sig flittigt af tvangsarbejde i fængsler og fabrikker. Stasi, DDR’s berygtede hemmelige politi, undertrykte enhver opposition, og fabriksarbejde for vestlige virksomheder blev en effektiv måde at udnytte billig arbejdskraft på. Mange af de indsatte, der blev sat til tvangsarbejde, havde blot udtrykt kritik af étpartistaten.

IKEA’s bidrag til ofrefonden

IKEA’s bidrag på 6 millioner euro vil gå til en fond, som den tyske regering oprettede i 2021 for at kompensere ofre for tvangsarbejde i DDR. Fonden afventer en endelig godkendelse fra det tyske parlament, men forventes at blive vedtaget uden problemer.

Walter Kadner, administrerende direktør og Chief Sustainability Officer for IKEA Tyskland, udtalte i en erklæring: “Vi beklager dybt, at produkter til IKEA også blev produceret af politiske fanger i DDR. Siden det blev kendt, har IKEA arbejdet på at få sagen opklaret. Vi har givet vores ord til de berørte om, at vi vil bidrage med støtte.”

Opfordring til andre virksomheder

Dieter Dombrowski, formand for Unionen af Ofrenes Foreninger for Kommunistisk Diktatur (UOGK), roser IKEA’s aktive rolle i at finde en løsning. “Sammen har vi valgt oplysningens vej, og IKEA har mødt de berørte på lige fod,” udtaler Dombrowski. Han håber, at IKEA’s beslutning vil inspirere andre virksomheder til at tage ansvar for lignende praksis.

UOGK påpeger, at IKEA blot er én af mange vestlige virksomheder, som udnyttede tvangsarbejde i Østtyskland. Tidligere formand Rainer Wagner advarede i 2012 om, at IKEA kun repræsenterede “toppen af isbjerget,” og han opfordrede andre virksomheder til at kompensere tidligere fanger, der stadig lever med psykiske ar fra tvangsarbejdet.

Anerkendelse og respekt for ofrene

Evelyn Zupke, der er specialrepræsentant for DDR-ofre i det tyske parlament, understreger, at selvom fortiden ikke kan ændres, har virksomheder i dag mulighed for at vise respekt og tilbyde støtte til de berørte. Hun ser IKEA’s økonomiske bidrag som en ansvarlig håndtering af virksomhedens mørke kapitel.

Med IKEA’s økonomiske bidrag til fonden bliver der for første gang taget et betydeligt skridt i retning af at anerkende og kompensere ofre for tvangsarbejde i DDR. For mange ofre og deres familier symboliserer dette et vigtigt skridt mod retfærdighed for de tusindvis, der led under DDR’s undertrykkende politik.

Anbefalet til dig