Kategori 2-orkan på vej: Rammer samme steder som i august

08/10/20 18:00

Mathias Busekist

Foto: NOAA
Det tyder på, at orkanen vil ramme selvsamme områder, som blev ramt i august.

Orkanen, der kaldes for Delta, befinder sig i den Mexicanske golf, hvor den i går ramte Yucatan-halvøen som en kategori 2-orkan.

Det tyder nu på, at Delta igen intensiveres, og det forventes, at den udvikler sig til en kategori 3-orkan inden for 36 timer. 

Deltas bane viser, at den har kursen mod staten Louisiana, hvor man forventer, at den vil ramme fredag aften dansk tid. 

Delta vil uden tvivl ramme Louisiana og sydøst Texas, men man ved endnu ikke, hvad der ellers vil blive berørt af orkanen. 

Louisiana rammes af orkan for anden gang

Det må siges at være uheldigt at være i Louisiana i disse tider. Det er nemlig selvsamme stat, der blev hærget af Orkanen Laura, som var en kategori 4-orkan, tilbage i august. 

Orkanen Laura var den tiende kraftigste, man har set i USA, og nu, seks uger efter, er de langt fra færdige med oprydningsarbejdet. 

Der er nemlig mange huse, der mangler tag eller tagplader. De har, som en midlertidig løsning på problemet, fået sat nogle blå presenninger op, hvorfor de ikke står en chance mod orkanen. 

Kan skabe oversvømmelser

Det forventes, at Delta vil forårsage en stormflod ved Louisianas kyst, som vil nå højder på 2-3,5 meter, hvilket kan være livstruende, hvis man ikke evakuere. 

Der er derfor blevet udsendt varsler til beboerne nær kysten, at de skal evakuere med det samme.

Delta vil blive svækket i takt med, at den bevæger sig ind over land. Det vil dog medføre, at nedbøren vil trække spor af oversvømmelser med ind i landet. 

I USA har der i dette år været 16 vejr- og klimarelaterede katastrofer, som tilsammen har kostet mere end $1 milliard. Det skyldes hovedsagligt orkanerne Laura, Isaisis og Sally.