Spanien havde købt en stor mængde 'hurtige' tests, som på 15 minutter ville kunne fortælle, om du var smittet med coronavirus. Testen bliver fremstillet af det kinesiske firma Bioeasy, der har base i Shenzen, og da virksomheden lovede, at testen var valid, slog den spanske regering til.
Den spanske avis El Pais kunne dog afsløre, at købet af den hurtige test måske også var gået lidt for hurtigt. I hvert fald gik det op for den spanske regering, at testen ikke fungerede efter hensigten. Det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, når man har købt 340.000 stykker.
Testene har en følsomhed på 30% over for coronavirussen, men de skulle have haft en nøjagtighed på over 80%. Derfor advarer de spanske laboratorier, der testede testene mod at bruge den pågældende test. Der vil ved brug af testen komme så mange falske negativer, at brugen af testen ikke har nogen værdi.
Den spanske premierminister, Pedro Sanchez, håbede ellers på, at de hurtige test ville bidrage til at teste mange, især sundhedspersonale.
Den almindelige test, som anbefales af WHO, tager flere timer at gennemføre, hvorfor det havde været et ønskescenarie, hvis man i sundshedsektoren havde muligheder for at teste ofte og hurtigt.
Også i Portugal har de tilsyneladende købt ind af de hurtige tests. Her er der købt 80.000 enheder.
Danmark skal op på 5.000 daglige tests
I Danmark har man ikke købt hurtige tests. Her er man i stedet ved at opgradere sine testkapaciteter, således man kan teste op mod 5.000 danskere om dagen. Indtil videre har testkapaciteten lagt på omkring 1.000 tests om dagen.
For at følge WHOs anbefalinger skal man teste så mange som muligt. De lande, der tester meget, har lettere ved at inddæmme smitten, fordi de fange de smitte tilfælde, der er asymptomatiske.