Osama bin Laden havde planer om endnu et terrorangreb efter den 11. september

18/6/22 14:10

Mathias Busekist

Foto: Shutterstock
Osama bin Laden planlagde at ramme USA med endnu et terrorangreb efter den 11. september 2001.

Den tidligere al-Qaeda-leder blev myrdet i sin lejr i Abbottabad i Pakistan den 2. maj 2011 under en hemmelig mission, udført af 24 elitesoldater fra Navy SEALs eliteenhed SEAL Team Six, efter en direkte ordre fra den daværende præsident Barack Obama.

Det anses for at være en af de mest betydningsfulde antiterroroperationer i historien.

Deres mission, der fik navnet Neptune Spear, tog kun 40 minutter, men enheden anmodede om mere tid efter at have fundet computere, anden elektronik og tusindvis af breve og noter, senere kendt som "bin Laden-papirerne".

Dokumenterne, der blev afklassificeret af CIA, blev analyseret af forfatteren og islamforskeren Nelly Lahoud for bedre at forstå al-Qaeda og dens berygtede lederfigur.

"Bin Ladens største frygt var at afsløre al Qaedas hemmeligheder. Og det faktum, at Navy SEALs fandt dokumenterne, sikrede, at al Qaedas hemmeligheder blev afsløret," udtalte Lahoud i et interview med CBS, som efterfølgende tilføjer:

"I brevene ser vi en bin Laden, der er meget forskellig fra denne magtfulde figur, som vi dagligt læste om i aviserne i over et årti. Han virker som en lille og ubetydelig mand, ikke som en, der kunne have udført så ødelæggende angreb."

"Og den manglende sammenhæng mellem hans ambitioner og hans evner er forbløffende."

Ifølge Lahoud var bin Laden også overrasket over USA's reaktion som følge af angrebene den 11. september 2001.

"Han troede, at det amerikanske folk ville gå på gaden og gentage protesterne mod Vietnamkrigen, og at de ville lægge pres på deres regering for at få den til at trække sig ud af stater med muslimsk flertal," sagde hun.

Som det fremgår af de forskellige dokumenter, var bin Laden dog fast besluttet på at gentage den 11. september med endnu et angreb på USA.

"Du ved, at han er opmærksom på, at sikkerhedsforholdene nu er meget vanskelige for lufthavne," kommer det fra Lahoud.

I en besked til lederen af al-Qaedas internationale terrorenhed foreslog bin Laden, at de aktive skulle chartre et fly til deres næste angreb, ellers kunne de angribe jernbanerne.

"Han ville fjerne 12 meter skinner, så toget kunne afspores på denne måde. Han fortæller også om værktøjet, man kan bruge," siger Lahoud og tilføjer slutteligt:

"Han sagde, at man kunne bruge en kompressor. Han foreslog også, at man kunne bruge smelteværktøj til det."

I 2010 ønskede han også at udføre et terrorangreb mod olietankskibe og skibsruter i Mellemøsten og Afrika.

"Det er ikke til at tage fejl af, hvor vigtig olien er for den industrialiserede økonomi i dag. Det svarer til blod for mennesker. Så hvis du får nogen til at bløde overdrevent meget, vil man i det mindste svække ham, selv om du ikke dræber ham, vil man være svækket," sagde bin Laden.