På 7 måneder har Thailand fanget 1300 tons af invasiv fiskeart: Alligevel vokser bestanden

Af: Lucas Andreas

|

04/09/2024

Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Fiskearten er en stor trussel mod landets økosystemer.

Lige nu læser andre også

Snakken om at opretholde sunde økosystemer er langt fra en ny snak.

I farvandene ikke langt fra Danmark er der massive restriktioner mod laksefiskeri, ligesom der i Østersøen har været et totalt forbud mod fiskeri af torsk.

Mange tusinde kilometer væk i østen er problemet en anden slags; her er bestanden af en uønsket fiskeart accelereret så hurtigt, at man nu tager drastiske metoder i brug for at holde bestanden nede.

Det skriver det store franske medie Le Monde.

Thailand kæmper mod en voksende invasion af den sorte tilapia, en fisk, der truer både økosystemer og fiskeopdrætsindustrien.

Siden arten først blev opdaget i landet i 2010, er dens tilstedeværelse nu rapporteret i 19 af landets 76 provinser, og den har på blot syv måneder forårsaget massiv skade.

Fra februar til august i år har Thailand fanget hele 1.332 tons sort tilapia i både naturlige vandområder og fiskeopdrætsdamme.

Fiskens eksplosive vækst skaber store problemer for de lokale fiskebestande, da den sorte tilapia æder små fisk, rejer og sneglelarver og dermed forstyrrer det naturlige fødehierarki.

"Spredningen af tilapia er blevet værre: de findes nu i små kanaler, hvilket ikke var tilfældet før," udtaler vicepræsidenten for den parlamentariske kommission, Nattacha Boonchaiinsawat.

For at modvirke spredningen har regeringen gjort udryddelsen af arten til en national prioritet.

Fiskere får penge for at fange den

Befolkningen opfordres til at fiske efter tilapia, og de tilbydes 5 baht (cirka 1 dansk krone) per kilo fanget fisk. Derudover forsøger myndighederne at indføre rovdyr og udvikle genetisk modificerede fisk, der kun kan producere sterilt afkom, som led i en langsigtet løsning.

Tilapiaens spredning har forårsaget økonomiske tab, der anslås at være op mod 10 milliarder baht, svarende til 2 milliarder kroner.

Situationen har været eskalerende siden 2018, og regeringen har igangsat en undersøgelse for at fastslå, hvordan fisken oprindeligt kom til Thailand.

Arten er også fundet i andre regioner som Florida og Filippinerne, hvor den har haft lignende ødelæggende effekter på lokale økosystemer.

Anbefalet til dig