Shein lover guld og grønne skove: Underleverandøre arbejder stadig 75 timer om ugen

Af: Liva Høyberg

|

14/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Shein er kendt for at tilbyde et bredt udvalg af moderigtigt og billigt tøj, hvilket har gjort det til en favorit blandt unge forbrugere. Men bag succesen ligger der komplekse udfordringer og kontroverser, især omkring arbejdsforholdene hos virksomhedens leverandører.

Mest læste i dag

Shein, den kinesiske hurtigmodegigant, har på kort tid etableret sig som en af verdens største og mest indflydelsesrige modeforhandlere. Grundlagt i 2008 har virksomheden oplevet eksplosiv vækst, især under Covid-19-pandemien,

hvor dens online tilstedeværelse og aggressive markedsføring på sociale medier som Instagram og TikTok har tiltrukket millioner af kunder globalt.

Shein er kendt for at tilbyde et bredt udvalg af moderigtigt og billigt tøj, hvilket har gjort det til en favorit blandt unge forbrugere.

Men bag succesen ligger der komplekse udfordringer og kontroverser, især omkring arbejdsforholdene hos virksomhedens leverandører.

Det skriver BBC

Arbejdere hos nogle leverandører til den kinesiske modegigant Shein arbejder stadig 75 timer om ugen, på trods af virksomhedens løfter om at forbedre forholdene, antyder en rapport.

En ny undersøgelse fra den schweiziske organisation Public Eye følger op på deres 2021-rapport, som viste, at ansatte på seks forskellige steder i Guangzhou arbejdede for meget overarbejde.

Ifølge gruppen, der interviewede 13 ansatte fra seks fabrikker i Kina, som leverer til Shein, er overdreven overarbejde stadig almindeligt for mange arbejdere.

Lover guld og grønne skove

Shein har fortalt BBC, at de "arbejder hårdt" for at løse de problemer, der blev rejst i Public Eye-rapporten, og at de har gjort 'betydelige fremskridt med at forbedre forholdene.'

Shein samarbejder med tusindvis af tredjepartsleverandører og kontraktproducenter i nærheden af deres hovedkvarter i Guangzhou.

En af de arbejdere, som Public Eye interviewede, fortalte:

”Jeg arbejder hver dag fra kl. 8 om morgenen til kl. 10.30 om aftenen og har kun en fridag om måneden. Jeg har ikke råd til flere fridage, fordi det er for dyrt.”

En fælles udfordring

De 13 fabriksansatte, der blev interviewet i sommeren 2023, arbejdede på produktionssteder vest for Nancun Village i Guangzhou-området.

Ifølge Shein's Code of Conduct må arbejdere ikke arbejde mere end 60 timer om ugen, inklusiv overarbejde.

Shein erkendte, at dette er et langsigtet problem, og sagde, at lange arbejdstider i sektoren er en "fælles udfordring," som kræver samarbejde mellem mærker, producenter og andre aktører.

Lønnen er den samme

Arbejdere hævdede også, at deres løn næsten ikke var ændret siden den første undersøgelse, og lå mellem 6.000 og 10.000 yuan om måneden (mellem 5.700 - 95.00 DKK om måneden).

Public Eye oplyser, at grundlønnen efter fradrag af overtidsbetaling er 2.400 yuan (2.280 DKK), mens en leveløn i Kina er omkring 6.512 yuan (ca. 6.186,40 DKK).

En af de interviewede arbejdere sagde, at hvis de lavede en fejl, skulle de rette den uden betaling:

”Den, der begår fejlen, er ansvarlig for at rette op på den. Man skal løse problemet i sin egen arbejdstid.” Arbejdere rapporterede også om en stigning i overvågningskameraer på fabrikkerne, som de troede blev sendt til Shein i realtid.

Mange kritikpunkter

Public Eye observerede også, at småbørn blev passet på fabrikkerne, teenagere pakkede varer, og et rygeforbud blev ikke håndhævet.

Shein har investeret titusinder af millioner af dollars i at forbedre forholdene i deres forsyningskæde og arbejder aktivt på at forbedre deres leverandørers praksis.

Med hensyn til overvågningskameraer forklarede Shein, at leverandører træffer deres egne beslutninger om installation af kameraer, og at virksomheden ikke har adgang til disse.

Vedrørende børn på fabrikker sagde Shein:

"Vi tolererer strengt taget ikke børnearbejde" og tilbyder økonomisk støtte til leverandører til at oprette børnepasningscentre.

Anbefalet til dig