Tilfælde af byldepest sender kinesisk by i alarmberedskab

Af: Per Broch

|

07/07/2020

Udland
Byldepest er fundet i Kina. Nu udsendes der alarm. Foto: Shutterstock
I Kina har myndighederne besluttet sig for at indføre intensiverede forholdsregler. Det sker efter en by i det indre Mongoliet har bekræftet et tilfælde af byldepest.

Lige nu læser andre også

Den smittede patient, der stammer fra byen Bayannur, er i karantæne og i en stabil tilstand. Myndighederne undersøger også et andet tilfælde, som de mistænker for at være byldepest. Det skriver Global Times i Kina.

Byldepest har tidligere været en af verdens mest frygtede sygdomme, der uden behandling er ekstremt dødelig. I dag kan man behandle sygdommen.

Det er endnu uklart, hvordan det første tilfælde er byldepest er opstået. Tilfældet blev opdaget på et hospital i lørdags i Bayannur by. Indtil videre har man ikke kunne finde ud af, hvordan patienten er blevet smittet.

Det andet tilfælde er en 15-årig dreng, der havde været i tæt kontakt med et murmeldyr. Det skriver Global Times i et tweet.

Sundhedsalarm udstedt i området

De to tilfælde af byldepest har fået myndighederne til at slå alarm. Nu forbydes jagt og spisning af dyr, der kan bære pest. Samtidig opfordrer myndighederne til at alle mistænkelige sager rapporteres. Alarmen indføres indtil slutningen af året.

Alarmen er indført fordi byldepest tidligere har stået bag en af de dødeligste epidemier i verdenshistorien. Da den sorte død florerede i Afrika, Asien og Europa i det 14. århundrede, døde 50 millioner mennesker.

Siden har der været flere store udbrud af den frygtede sygdom. Bl.a. i London i 1665, hvor en femtedel af Londons befolkning gik bort. I det 19 århundrede døde 12 millioner mennesker under et udbrud i Kina og Indien.

Behandles med antibiotika

I dag behandles pest med antibiotika. Uden behandling ligger dødeligheden på mellem 30% til 60%

Pest spredes typisk fra dyr til mennesker med lopper. Symptomer på, at man har pest, inkluderer høj feber, kulderystelser, kvalme og hævede lymfeknuder i nakken, armhulen eller lysken.

Selvom der har været udbrud af byldepest fra tid til anden, så skal man ikke umiddelbart frygte en epidemi.

"I modsætning til i det 14. århundrede har vi nu en forståelse af, hvordan pest overføres," har Dr. Shanti Kappagoda, ekspert i infektionssygdomme ved Stanford Health Care, udtalt til nyhedssiden Heathline.

"Vi ved, hvordan vi kan forhindre spredning. Vi er også i stand til at behandle de patienter, der er inficeret med pest antibiotika."

 

Anbefalet til dig