Ung mand mistede næsten livet: Brugte bare en vatpind

13/5/22 10:31

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Hvis du tror, at en vatpind er løsningen på ørevoks i øret, så kan du godt tro om igen. Det kan have fatale konsekvenser.

Enhver læge vil sige, at man ikke må putte noget der er mindre end størrelsen på ens albue i øret. Ens albue kan nemlig ikke være der, og man bør aldrig putte ting i øret, selvom man forsøger at rense dem.

En lille vatpind virker ufarlig, og rigtig mange mennesker benytter dem jævnligt til at rense ørene for ørevoks.

Det bør man dog stoppe med, for oftest vil man bare skubbe mere ørevoks ind i øret, som sætter sig fast, og det kan give problemer. Det kan dog også være, at noget af selve vatpinden falder af i øret, og så vil det pludselig kunne udvikle sig til livstruende symptomer, hvis ikke man er opmærksom.

Det var nemlig præcis hvad der skete for en 31-årig britisk mand, der blev hastet til skadestuen, hvor lægerne fandt ud af, at han havde fået en bakteriel hjerneinfektion, som kunne have taget livet af ham.

Alt dette skyldes, at han havde brugt en vatpind til at rense øre med. Det skriver mediet The Sun.

Hoved- og ørepine

Den 31-årige blev hastet til hospitalet ti dage efter, at han var begyndte at mærke smerte i hans venstre øre og en kraftig hovedpine der gjorde, at han kastede op. Samtidig begyndte han at få problemer med at huske folks navne, og der mistænkte lægerne hurtigt, at det var noget alvorligt.

De havde dog en mistanke om, at hans symptomer var startet længe før, da han for fem år siden begyndte at opleve nedsat hørelse, og to gange var blevet behandlet for infektioner i det ene øre. En scanning af mandens hjerne viste, at han havde betændelse flere steder i sit kranie, og lige omkring hans venstre ørekanal.

Lægerne tænkte derfor, at infektionen var startet ved hans øre, og ved et nærmere kig, fandt de spidsen af en vatpind liggende dybt inde i øret, hvor det var omringet af ørevoks. Den lille spids, mente lægerne var årsagen til, at manden over en 5-årig periode havde fået infektioner i kraniet, som havde taget livet af ham, hvis ikke han var blevet behandlet.

Patienten tilbragte en uge på hospitalet, hvorefter han i to måneder skulle tage antibiotika for at komme infektionen helt til livs. Ikke overraskende blev han fortalt lægerne, at han aldrig måtte bruge vatpinde igen.