Vladimir Putin indfører nyt forbud

05/08/2022

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock
Den russiske præsident, Vladimir Putin, har underskrevet et dekret, der gør det forbudt for udenlandske investorer at sælge deres aktier.

Mest læste i dag

Rusland, med Vladimir Putin i spidsen, har indført et nyt forbud, der kommer til at ramme udenlandske investorer, som kommer fra såkaldte 'uvenlige lande'.

Ifølge Al Jazeera er det nemlig blevet gjort forbudt for disse investorer at sælge aktier i visse strategiske virksomheder indtil årets udgang. Det omfatter blandt andet vigtige energiprojekter samt banker.

Mediet skriver desuden, at det nye forbud, der er blevet indført af den russiske præsident, skal ses som et modsvar til de sanktioner, som Vesten har indført i de seneste måneder.

Dekretet, der er blevet underskrevet af Vladimir Putin, og er blevet offentliggjort fredag, har med øjeblikkelig virkning gjort det forbudt for investorer fra lande, der har støttet op omkring sanktionerne mod Rusland, at sælge deres aktier i en lang række forretninger.

Blandt andet er det blevet gjort forbudt for denne gruppe af investorer at sælge deres aktier i produktionsdelingsaftaler (PSA), banker, strategiske enheder, virksomheder, der producerer energiudstyr, såvel som i andre projekter, fra olie- og gasproduktion til kul og nikkel.

Det betyder dog ikke, at det er helt umuligt for udenlandske investorer at skille sig af med sine aktier og værdier i Rusland. Det kræver dog, at man får en særlig accept fra Vladimir Putin.

Den russiske præsident kan nemlig udstede en særlig dispensation i visse tilfælde, hvilket betyder, at aftalte handler kan gå videre. Det lyder også, at regeringen og den russiske nationalbank vil udarbejde en liste over banker, der er godkendt af Kreml.

I dekretet er der ikke konkrete investorer, der er nævnt ved navn, hvorfor det ikke vides, om der er investorer, som dette dekret er blevet specifikt målrettet.

Forbuddet dækker stort set alle de store russiske finans- og energivirksomheder, som udenlandske investorer fortsat har en andel i, herunder Sakhalin-1.

Anbefalet til dig