På en regnfuld fredag formiddag drog undertegnede af sted mod VB Parken, hvor dagens interview med Vejle Boldklubs, A+ træner Søren Lykke, skulle finde sted. Da jeg ankommer til anlægget, bliver jeg pænt vist rundt, og Søren fremviser de spritnye baner, som klubben har fået.
Det er blandt andet en helt ny kunstgræsbane, som er på niveau med den Silkeborg IF og FC Nordsjælland spiller deres ligakampe på, og derefter viser han mig den nye træningsbane til førsteholdet. Banerne ser perfekte ud trods den atypiske hårde danske sommer, og det viser bare, at Vejle har nogle rigtig gode forhold til deres fodboldspillere.
Interviewet finder sted på A+ trænerens kontor, hvor han sidder sammen med den tidligere Vejle Boldklub spiller, Steffen Kielstrup, der nu er U19-Ligatræner. Formålet med interviewet er at finde ud af, hvordan det står til med talentarbejdet i Vejle Boldklub, og hvordan det egentlig går med de mange eksotiske navne, der hele tiden ankommer til Vejle.
Vi starter dog ud med at høre lidt om, hvordan det overordnet går med talentarbejdet i klubben.
“Vi er i markant fremgang,” lyder det kort og kontant fra Søren Lykke, der fortæller hvordan hele setuppet er i talentudviklingen.
“Vores afdeling er baseret på tre led. Børnefodbold under 12 år har vi outsourcet, så det står vores samarbejdsklub, Nørremarken FS for. I stedet har vi et DBU Topcenter, hvor vi to gange i måneden får de største talenter fra vores partnerklubber på henholdsvis 10, 11 og 12 år til træning. De spillere ser vi an i tre år, og lærer dem derfor rigtig godt at kende. Når de 12-årige så er færdige, så vælger vi de bedste og sådan får vi vores U13-hold. Så kernen for os, er faktisk vores Topcenter,”
“Det er så startskuddet til den næste fase, U13-U15, inden de rammer den sidste fase som er U17-U19,” fortæller Søren Lykke.
Sportsligt ligger vi lige under toppen
I sidste weekend blev det til flotte resultater mod AGF, hvor U19 fik et uafgjort resultat, mens U17-holdet vandt med 2-0. I weekenden spiller begge hold på hjemmebane mod AaB, og her forventer man igen tætte opgør.
AGF og AaB er også blandt de hold, som Vejle lige nu skal måle sig med, da de fortsat er et stykke væk fra de allerbedste hold på ungdomsfronten.
“Sidste år endte vores U17-hold på sjettepladsen. Det er en rigtig god placering af en klub på vores størrelse. De tre øverste pladser sidder FCM, FCN og FCK på. Det er simpelthen de stærkeste ungdomsmiljøer. Derefter kommer AGF, Brøndby og AaB, og så er der os,” udtaler Søren Lykke, der ærgrer sig over, at et sløjt efterår måske kostede medaljer.
“Hvis ikke vi havde haft en sløj periode i efteråret, så kunne vi have spillet med om medaljer,”
Hvad skal der til, før i kan måle jer med klubber som FC Nordsjælland, Midtjylland og FCK?
“Det vil kræve, at vi forøger investeringerne for talentudviklingen med 3-4 gange. Der bliver investeret så mange penge i de klubber, og der kan vi selvsagt ikke være med endnu. Vi bygger stille og roligt på, og så kan det jo være, at når man en dag sælger Arbnor Mucolli for, hvad ved jeg, 20 millioner kroner, at der falder noget af til talentudviklingen,”
Keypoints: Pres fodbold og teknisk fodbold
Sådan ser en af siderne ud i Vejle Boldklubs nye profil
Netop Arbnor Mucolli er en af de store talenter, der har taget det succesfulde spring fra ungdomsfodbold til førsteholdet. Hos Vejle Boldklub er han blevet en profil, og det skyldes blandt andet hans hårde indsats på banen og hans tekniske snilde.
Alt det er kommet gennem talentarbejdet, hvor Søren Lykke har været medvirkende til at skabe en plan for, hvordan fodboldspillere i Vejle Boldklub skal spille
“Det vi har brugt kræfter på i den tid, hvor jeg har været A+ træner, og den opgave som jeg har nu er at beskrive og lave en tydelige Vejle-måde at spille fodbold på. Vi skal back to the roots,” kommer det fra Søren Lykke, der uddyber:
“Vi har lavet nogle keypoints, og dem arbejder vi med helt nede fra Topcenteret. Det er pres-fodbold og det er teknisk fodbold. Teknisk fodbold er mange ting, men vi vil have nogle, der kan noget ekstra. Så når Arbnor kommer igennem, så er det ikke bare tilfældigt, det er via hårdt arbejde,”
Søren Lykke fortæller i interviewet, at det mere eller mindre kun er FC Nordsjælland, der har en klar overordnet profil i deres talentudvikling, og at et hold som FC Midtjylland slet ikke har. Han sammenligner dem faktisk med AC Horsens.
“Det som de var engang med Riddersholm, hvor det var power og sprint, det er de ikke længere. FCM er i dag bare en god udgave af AC Horsens. De spiller på standardsituationer og fysik.”
Nu handler det om, hvem der er gode nok
Det er i VB Parken, at de kommende Vejle Boldklub-stjerner skal findes.
Siden der kom nye ejere til Vejle Boldklub, har spillere fra eksotiske lande valfartet til Vejle. Det er især spillere fra Kina, der har lagt vejen forbi vores jyske by, men vi har endnu tilgode at se en kineser gøre en forskel på førsteholdet.
Det kommer der også til at gå lang tid, før vi kommer til at se, for det er slet ikke formålet med at have dem i klubben.
“De er slet ikke gode nok. Der bliver trænet og arbejdet med dem, mens de er her, men det er ikke med formålet at gøre dem til førsteholdsspillere i VB, for det bliver de ikke. Formålet er at træne dem, og på et tidspunkt sende dem tilbage til Kina igen,” fortæller Søren Lykke, der nævner et eksempel fra sidste år, hvor det påvirkede U-19 holdet.
“De falder igennem, og det har vi jo prøvet. Vi havde en spiller, som vi fik at vide, at han skulle spille nogle kampe. Det kostede os hver gang. Heldigvis er det et overstået kapitel, og nu handler det i stedet om, hvem der er gode nok. Så Kina-projektet har ændret sig lidt,” lyder det fra Søren Lykke.
A+ træneren fortæller dog, at selvom størstedelen af de kinesiske spillere der kommer til klubben højst kunne gøre sig til på Danmarksserieniveau, så er der enkelte der skiller sig ud. Det er blandt andet Wang Zhenao, der senest var med i reserveholdskampen mod SønderjyskE.
Det er dog ikke kun spillere fra Kina, der er faldet igennem, når de er ankommet til Nørreskoven. Sidste år var der masser af hype omkring en spiller fra Sierre Leone, Sheka Fofonah, ligesom en lovende russer heller ikke formåede at slå til.
“Ham fra Sierre Leone blev fundet via netværket. Han havde A-landskampe på CV’et, og virkede som en spændende spiller, men det viste sig så at være en fejl. Russeren har givetvis været en lovende spiller, der hvor han kom fra, men det var han bare ikke hos os, og så blev det en ulykkelig historie,” lyder det fra Søren Lykke, der dog glæder sig over, at man altid lærer af sine fejl.
“Det er heldigvis noget man lærer af, og man skal heller ikke undervurdere, hvor stærkt en niveau de danske ungdomsrækker har. Så nu tester vi i stedet spillerne af til prøvetræninger,”
Apropros prøvetræninger så havde i en japaner samt Steve Trawallys bror på prøve, kan du give en opdatering på dem?
“Masaki Watai var faktisk en rigtig god fodboldspiller. Han trænede med på U19, hvor han gjorde det godt. Så trænede han med førsteholdstruppen, men der vurderede de, at han ikke var god nok, så han bliver sendt tilbage,” lyder det fra Søren Lykke.
“Hvad angår Fodoy Trawally, så var han skadet da han ankom. Han prøvede at træne med, men han kunne slet ikke løbe. Vi vidste ikke om det var fordi, at han simpelthen ikke gad, eller han bare ikke kunne. Vi fik ham så undersøgt, og det viste sig, at han var skadet,”
Det bliver således hverken til en kontrakt for Masaki Watai eller Fodoy Trawally, men Søren Lykke fortæller, at der også er en estisk spiller på prøve i øjeblikket, og han har måske niveauet til at kunne blive.
Vores målsætning er at få de unge på førsteholdet
Den nye kunstgræsbane i VB Parken som endnu ikke er taget i brug.
Mens det i Superligaen udelukkende handler om resultater, så er det faktisk ikke noget, som fylder væsentligt meget i de lavere rækker. Naturligvis vil de gerne positionere sig fornuftigt i rækken, men formålet med talentafdelingen er at skabe de spillere, der kan begå sig på førsteholdet.
“Hvert eneste år, skal vi have spillere op i Superligatruppen, og det er endnu vigtigere, at de kan gøre sig gældende. Vi vil have flere Arbnor-historier, og han er endda kun førsteårs U19 spiller,” lyder det fra Søren Lykke, der nævner at par navne, som han håber kan ende med at gøre en forskel.
“Vi har rykket Lucas From op, det samme med Thomas Gundelund der kun er førsteårs U19-spiller, og så har vi Christian Kudsk der er lejet ud til Thisted, og Jonas Andersen der er lejet ud til Kolding. Så det ser spændende ud, men det er jo ikke til at sige, hvordan det vil gå dem,”
Det er jo ikke mærsk, der har købt klubben
Økonomisk er der langt flere penge at gøre med, når en klub spiller i den bedste danske række i stedet for den næstbedste. De fleste klubber kan klare et enkelt eller to år, uden at der skal laves de helt store rokeringer, men når man taler om en klub, der ikke har været i Superligaen i ni år i streg, så er det kritisk.
Det har også haft en effekt på talentarbejdet, der heldigvis er på vej fremad.
“Vi ånder i bedste velgående, og vi er på vej i den rigtige retning. De ni år i første division har også påvirket det her. Så vi har været stagnerede i en lang periode, men nu vækster vi igen,”
"Det kunne da være dejligt, at få pumpet 10 millioner kroner ind, men det er ikke realistisk. Det er jo ikke Mærsk, der har købt klubben. Tingene bliver gradvist forbedret, og i denne sæson har vi blandt andet fået to deltidstrænere på de laveste U-hold, ligesom vi har fået en fysioterapi på deltid. Så der bliver ikke bare kastet 30 millioner kroner ind i talentarbejdet, der bliver bygget på hvert år, og det synes jeg, er fornuftigt," slutter Søren Lykke til Vejle24.
Ønsker du med egne øjne at se, hvor dygtige Vejle Boldklubs talenter er, så kan du se dem spille senere i dag. U19 møder AaB klokken 12:00 og klokken 14:15 er det U17, der skal møde AaB. Kampene spilles i VB Parken, og der er fri entré.