Politirapporten er en reportageserie, som følger politiets arbejde i en dansk politikreds, og lover seerne at man på den måde kan komme med politiet på arbejde.
Forleden var seerne inviteret til Esbjerg. Optagelserne er lavet i april, hvor Vejle Boldklub og Esbjerg FB tørnede sammen. Det endte med en dejlig 1-0 sejr til de rubinrøde, men udenfor banen efter kampen var tilstandene knap så behagelige. Der blev smadret en rude i Vejles fanbus, og der var optræk til optøjer, som førte til 15 anholdelser af Esbjerg-fans, som blev sigtet for grov forstyrrelse af den offentlige orden.
I programbeskrivelsen til Politirapporten kan man læse, at ”Efter en fodboldkamp i Esbjerg jagter to fangrupper muligheden for at komme op at slås.”
Redaktør forstår ikke kritikken
Ifølge Forenet Nørreskoven, som er en sammenslutning af Vejle-fans, er det dog langt fra sandheden. De skriver blandt andet: ”De fans, som ses på videoen i aften, er på vej mod deres biler og ikke mod et aftalt slagsmål som nævnes i videoen.”
Tobias Hertz er redaktør på Politirapporten, og han kan ikke forstå Vejle-fansenes hårde kritik.
Mener du at programmet viser et sandfærdigt billede?
”Ja, det mener jeg. TV2 manipulerer ikke med virkeligheden, vi viser politiets arbejde,” siger han.
Fortørnelsen preller af
I programmet følger man to betjente, som er til stede ved stadion. Man får nogle af de efterretninger, som de får. De går på, at en gruppe Vejle- og en gruppe Esbjerg-fans har planlagt et slagsmål.
Derudover er der en person, som speaker programmet, som blandt andet nævner, at ”…da de to grupperinger forsøges at mødes, for at slås, beslutter politiet sig for at anholde de truende fans.”
Til slut i programmet, da de truende fans er anholdt, og alle sammen viser sig at være Esbjerg-fans, nævner en betjent dog, at ”de forsøger at koordinere et baghold på de Vejle-fans, da de forlader stadion. Det er så organiseret, at det boner hårdere ud i straffeloven.”
Kan du forstå, at mange Vejle-fans bliver fortørnede?
”Nej, det kan jeg ikke forstå,” siger TV2-redaktør Tobias Hertz, og tilføjer:
”TV2 blander sig jo ikke i, hvad politiet vælger at gøre, men programmet viser, at de har fået nogle efterretninger… nu kan jeg ikke huske den præcise formulering, men noget om, at der skulle ’ske en bytter’ for noget, der skete i Vejle på et tidspunkt. Så vælger politiet den taktik, som de gør.”
Billederne taler for sig selv
At speakeren også nævner, at de to grupperinger ønsker at slås, selvom der sidenhen nævnes, at der var tale om et koordineret baghold, er ifølge redaktøren heller ikke noget problem.
”Programmet viser politiets arbejde, og vi kan jo ikke vurdere om politiets efterretninger er troværdige. Vi viser den virkelighed, som politiet arbejder med på et givent tidspunkt, og den kan af naturlige årsager udvikle sig over tid. Og nogle gange bliver virkeligheden bedst fortalt ved at lade billederne tale selv,” siger han.
Men et koordineret baghold og et planlagt slagsmål, er to ret forskellige ting, og det er vel på sin plads at udpensle?
”Det er jo så din holdning.”
Og ja: Det er det.